Cukier lawendowy

Cukier lawendowy

Cukier lawendowy to genialny przepis na wykorzystanie kwiatów lawendy. Możemy wykorzystać go do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!), do herbaty albo lemoniady.

Jeśli masz lawendę to do czego zwykle wykorzystujesz jej kwiaty? 🙂


Przepis na cukier lawendowy


Składniki

  • szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
  • 2-4 łyżek kwiatów lawendy

Czas przygotowania: 10 minut + tydzień leżakowania
Ilość: szklanka cukru


Przygotowanie

  1. Świeżo ścięte kwiaty lawendy oskubujemy poprzez przeciągnięcie palcami po pędzie. Można również pociąć je na mniejsze kawałki.
  2. Cukier przesypujemy porcjami do pojemnika, dodając co jakiś czas kwiaty lawendy.
  3. Całość lekko mieszamy lub potrząsamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
  4. Gotowy cukier możemy wykorzystać do wypieków (koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka lawendowe z kawałkami czekolady!) lub do herbaty albo lemoniady.

Cukier lawendowy
Cukier lawendowy
Cukier lawendowy

Wypróbuj przepis na ciastka lawendowe!

Ciastka lawendowe
Ciastka lawendowe

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (13 ocen)


2 thoughts on “Cukier lawendowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.