Czekolada daktylowa (wegańska)

Czekolada daktylowa (wegańska)

Czekolada daktylowa to rewelacyjna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu domowa czekolada. Prosto z zamrażalnika jest bardziej chrupiąca, z kolei przechowywana w lodówce rozpływa się w ustach. Sama nie wiem którą bardziej wolę 🙂

Co więcej przepis ten jest wegański i bez dodatku cukru, powstał na bazie kremu daktylowego.

A Ty jaką czekoladę bardziej lubisz? Chrupiącą czy rozpływającą się w ustach?


Przepis na czekoladę daktylową


Składniki

  • szklanka suszonych daktyli (130 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
  • 3 łyżki kakao (30 g)

OPCJONALNIE

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych (30 g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)
  • 2 łyżki ekspandowanych jagłów lub innej kaszy

Czas przygotowania: 15 minut + 1-8 godzin moczenia
Liczba porcji: 10 porcji (po około 30 g)


Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wodą nieco ponad ich poziom i odstawiamy na godzinę do 8 godzin (na noc).
  2. daktyli odlewamy wodę (warto ją wykorzystać jako słodzik), przenosimy je do pojemnika blendera, a następnie dodajemy płynny olej kokosowy (można go rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali).
  3. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.
  4. Następnie dodajemy kakao i całość dobrze mieszamy lub ponownie blendujemy.
  5. Szeroki pojemnik wykładamy papierem do pieczenia (albo korzystamy z silikonowego pojemnika). A następnie wykładamy do niego całość kremu daktylowego wyrównując powierzchnię.
  6. Pojemnik umieszczamy w zamrażalniku na pół godziny lub w lodówce na kilka godzin.
Czekolada daktylowa
Czekolada daktylowa
Czekolada daktylowa
Czekolada daktylowa

Jeszcze więcej wegańskich słodkości


A może coś wegańskiego na słono?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.