Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste… brzmi jak ideał? Takie też jest! Bez wątpienia świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, 

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane, czyli babeczki idealne! Chrupiące z zewnątrz, mocno czekoladowe i wilgotne w środki, czego chcieć więcej? Jest to zdecydowanie mój ulubiony przepis, może nie jest to wersja fit, ale za to jak rozpieszcza podniebienie 😉

Burgery z buraka – 100% wegańskie

Burgery z buraka – 100% wegańskie

Burgery z buraka czyli must have każdego wege. Co więcej, buraki pięknie barwią burgery na ciemny mięsny odcień, a konsystencja kotleta sprawia, że jest idealnym zastępcą mięsa. Dzisiaj przepis na burgery z buraka z bardzo klasycznymi dodatkami, ale zapewniam, że sprawi on wiele przyjemności zarówno 

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej, czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można 

Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Dzięki użyciu daktyli nie potrzeba dodawać do nich cukru. Co więcej możesz wykorzystać do ich przygotowania pozostałości orzechów zalegające w szafkach. A także w zależności od upodobania dodać swoje ulubione przyprawy. Kulki mocy dają bardzo dużo możliwości, 

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii tradycyjnie przygotowuję na urodziny, gdyż wtedy przypada sezon na cukinię. Nie znam osoby której by ono nie zasmakowało, a jeżeli obierzemy cukinie to goście nie domyślą się co jest głównym składnikiem ciasta. Polecam nie tylko od święta 😉

Babeczki podwójnie czekoladowe

Babeczki podwójnie czekoladowe

Babeczki podwójnie czekoladowe to podwójna dawka czekolady. Uwielbiam je zamaczane w kawie. Gorąco polecam, ale i ostrzegam, są bardzo uzależniające 😉 

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz tworzą świetną kompozycję. Dodatkowo soczewica jest dobrym źródłem białka 😉

Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem to świetne połączenie cytrynowego smaku z makiem. Dodatkowo nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki. Polecam wszystkim

Prażone nasiona słonecznika z curry

Prażone nasiona słonecznika z curry

Prażony słonecznik z curry to przepis podejrzany na zakupach. Skład produktu był tak prosty, że stwierdziłam że warto je przygotować je w domu. Według mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z innymi nasionami i orzechami 😉

Babeczki marmurkowe

Babeczki marmurkowe

Babeczki marmurkowe to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych osób czy zrobić waniliowe czy czekoladowe babeczki. Co ciekawe są one jeszcze smaczniejsze na drugi dzień, gdyż po nocy w pojemniku nabrały wilgotności. Gorąco polecam 🙂

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny jest czekoladowa, szybka i potrzeba do niej mało składników.. przepis idealny! Ponadto kasza manna ma prawie tyle samo błonnika co biały ryż, a kakao redukuje stres i jest źródłem przeciwutleniaczy. I co najważniejsze rolada naprawdę dobrze smakuje 🙂

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe to idealny przepis dla fanów cynamonu. Wspaniale nadają się na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z dżemem lub nutellą, w dniu pieczenia mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Polecam przechowywać je w pojemniku, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość 😉

Deser z dżdżownicami

Deser z dżdżownicami

Deser z dżdżownicami to świetne zaskoczy dzieci, jak również dorosłych. Rewelacyjnie nada się również na imprezę halloweenową! Jeśli uda wam się znaleźć wege żelki dżdżownice to koniecznie zakupcie przy okazji budyń, mleko i Oreo! Kto nie boi się skosztować? 🙂

Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie używam specjalnego ryżu do sushi i oraz octu ryżowego. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam wszystkim sushimaniakom!