Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado, czyli dużo zdrowych tłuszczy. Przyznam szczerze, że fanką awokado na surowo nie jestem, ale z jajkami idealnie się komponuje 🙂


Składniki

  • 3 jajka
  • pół awokado (70g)
  • pół łyżki oliwy z oliwek lub oleju (5ml)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji:
2 porcje
Kalorie: 398 kcal całość/ 199 kcal porcja
Białka: 22 g całość/ 11 g porcja
Tłuszcze: 32 g całość/ 16 g porcja
Węglowodany: 6 g całość/ 3 g porcja
Błonnik: 2 g całość/ 1 g porcja


Przygotowanie

Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, w tym czasie kroimy awokado w kostkę. Do gotowej jajecznicy dodajemy awokado i mieszamy (ważne by awokado nie podgrzewać za bardzo, nie ma sensu niszczyć jego wartości odżywczych). Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Jajecznica z awokado doskonale smakuje w towarzystwie pieczywa.

Jajecznica z awokado

Zobacz również inne pomysły na śniadania wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Jajecznica z awokado
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.