Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

Uwielbiam szparagi i gdy tylko jest na nie sezon królują w kuchni we wszelakiej postaci. Dzisiaj jajecznica ze szparagami, z przepisu mojej drugiej połówki, która smakuje obłędnie! Ogólnie rzecz biorąc to warzywo sezonowe idealnie komponuje się z jajkami. Jeśli również jesteście fanami szparagów gorąco wam polecam ten przepis 😉


Przepis na jajecznicę ze szparagami


Składniki

  • około 200 g szaragów
  • 5 jajek
  • pół cebuli (50 g)
  • 2 łyżeczki masła (20 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

   
opcjonalnie

  • łyżka szczypiorku

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

  1. Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy na parze do momentu aż będą miękkie.
  2. W międzyczasie siekamy cebulę i posmażamy ją na łyżeczce masła.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy ugotowane szparagi i chwilę smażymy (2-3 minuty).
  4. W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka wraz z solą i pieprzem.
  5. Później dodajemy drugą łyżeczkę masła na patelnię.
  6. Następnie masę jajeczną wylewamy na patelnię z warzywami i podsmażamy do ścięcia jajek.
  7. Opcjonalnie jajecznica ze szparagami może być przyozdabiona świeżym szczypiorkiem.
jajecznica ze szparagami
jajecznica ze szparagami
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna600 kcal300 kcal
Białko40 g20 g
Tłuszcze44 g22 g
Węglowodany netto9 g4,5 g
Błonnik4 g2 g

Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Jajecznica ze szparagami
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.