Keto blondie (bezglutenowe)
Keto blondie to szybka w przygotowaniu orzechowa wersja brownie. Jest równie wilgotne, a co więcej bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie keto, low carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂
Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj, a na keto brownie tutaj.
Przepis na keto blondie
Składniki
- 110 g masła orzechowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
- 8 łyżek odżywki białkowej (48 g) lub erytrytolu*
- 7 łyżek wody
*ciasto nie jest mocno słodkie (takie lubię). Jeśli jesteście fanami słodkości dodajcie więcej słodzika 🙂
Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia
Ilość: 15 kostek, wymiary blachy 20 x 20 cm
Przygotowanie
- Zmiksuj wszystkie składniki i przelej je do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj.
- Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu 🙂
- Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Blondie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce. Możecie je również zamrozić 🙂
WYMIARY FORMY
- Staraj się by powierzchnia formy miała około 380 – 450 cm2, wówczas brownie będą miały około 2 cm grubości. Moim zdaniem takie są idealne!
- Aby obliczyć powierzchnię formy wystarczy, że pomnożysz długości obu bokówformy np. forma o wymiarach 20 x 20 cm ma 400 cm2.
- Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię. Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 868 kcal | 58 kcal |
Białko | 36 g | 2 g |
Tłuszcze | 69 g | 5 g |
Węglowodany netto | 24 g | 2 g |
Błonnik | 21 g | 1 g |
Kaloryczność obliczona dla wykorzystania erytrytolu. Z powyższego przepisu powstaje 15 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Ciasto nie wyszło kompletnie, absolutnie 🙁 wyszło płaskie jak naleśnik i całe mokre w środku. Nawet przed przelaniem do formy było płynne (a nie powinno być) a wszystkie składniki dokładnie odmierzone, może kwestia piekarnika..
Blondie, tak jak i brownie, powinno być mocno wilgotne. Najlepiej zawsze sprawdzać ciasto patyczkiem, po nakłuciu ciasto nie powinno na nim pozostać 🙂
Z kolei jeśli chodzi o konsystencję ciasta przed przelaniem, często wpływ mają tutaj składniki. Niestety jogurt grecki i masło orzechowe z niektórych firm mogą być bardziej “lejące” 🙁
Pozdrawiam
Klaudia
Hej, co to za polewa na wierzchu Blondie? Wygląda apetycznie 😊
Masło orzechowe 🙂 To od KFD jest dość mocno lejące, dzięki temu świetnie się nadaje jako polewa!
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszły super! Chociaż ja polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, pycha
Brzmi smacznie! Cieszę się, że smakowały 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia