Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy od lat przygotowuję według starego domowego przepisu wykorzystującego wyłącznie żółtka jaja. Jednakże mieszkając w Portugalii, próbując go zrobić w innej kuchni i innym sprzętem, miałam duży problem ze zwarzaniem się majonezu. Wówczas starsza Portugalka pokazała mi inną metodę na jego przygotowanie, która skradła moje serce. W tym przypadku wykorzystujemy całe jajko oraz blender ręczny. Co najważniejsze, tą metodą majonez zawsze wychodzi, a jego przygotowanie trwa zaledwie 5 minut. Dodatkowo jest bardziej kremowy i nie musimy się martwić niewykorzystanym białkiem jaja. Koniecznie wypróbujcie! 🙂


Przepis na majonez domowy


Składniki

  • jajko
  • łyżeczka musztardy (10 g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego (9 g)
  • 2 szklanki oleju lub oliwy (430 g) można użyć również czosnkowej
  • sól i pieprz wedle uznania
  • woda wedle uznania (około 70 ml)

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość majonezu: około 575 g
Kalorie: 3966 kcal całość/ 690 kcal w 100 g
Białko: 8 g całość/ 17 g w 100 g
Tłuszcze: 436 g całość/ 76 g w 100 g
Węglowodany: 3 g całość/ 0,5 g w 100 g


Przygotowanie

  1. Majonez przygotowujemy w wysokim naczyniu przy wykorzystaniu blendera ręcznego.
  2. Jajko myjemy i dodajemy do naczynia.
  3. Następnie dodajemy musztardę, sok z cytryny/ocet, sól i pieprz oraz zanurzamy mieszadło blendera.
  4. Dodajemy część oleju (około 1/3-1/2 szklanki) oraz zaczynamy blendowanie trzymając mieszadło przy spodzie naczynia. Po chwili blendowania delikatnie unosimy je do góry by “wciągnęło” więcej oleju.
  5. Po wykorzystaniu całego oleju dodanego do naczynia, dodajemy stopniowo więcej oleju kontynuując blendowanie i poruszanie blenderem w górę i w dół.
  6. Gdy majonez stanie się zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody (1-2 łyżek) i kontynuujemy blendowanie. Następnie możemy dodawać olej oraz wodę naprzemiennie.
  7. Na końcu próbujemy i ewentualnie przyprawiamy solą, pieprzem lub sokiem z cytryny/octem.
Majonez domowy

Majonez domowy jak długo przechowywać?

Majonez domowy przechowujemy w szczelnym słoiku lub pudełku tydzień do dwóch tygodni.

Jaki olej do majonezu?

Do przygotowania majonezu nada się każdy olej, jednakże najczęściej wykorzystuje się olej słonecznikowy lub olej rzepakowy ze względu na delikatny smak.

By wzbogacić majonez o dodatkowe walory zdrowotne może być również użyta oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy nierafinowany, olej z awokado, olej z pestek winogron, olej konopny lub olej rydzowy.

Nie bójcie się eksperymentować i mieszać olejów, można w ten sposób wykorzystać również zalegające w kuchni oleje i przemycić je do dań w postaci majonezu 🙂

Ile kalorii ma łyżka majonezu?

Łyżka majonezu (25 g) ma 177 kcal.

Ile kalorii ma łyżeczka majonezu?

Łyżeczka majonezu (10 g) ma 71 kcal.

Majonez domowy

Zobacz również przepis na tradycyjny majonez wykorzystujący wyłącznie żółtko!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Majonez domowy
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


2 thoughts on “Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.