Pancakes na mleku

Pancakes na mleku

Pancakes na mleku, czyli amerykańskie bardzo puszyste naleśniki, bardziej przypominające nasze racuchy, w wersji przygotowanej na mleku. U mnie dodatkowo z mąką pełnoziarnistą. Dużo roboty z nimi nie ma, są wręcz ekspresowe w wykonaniu, dlatego polecam nie tylko na śniadania 🙂


Składniki

  • jajko  
  • 1,5 łyżki cukru (18g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) (170g) 
  • 3 łyżki oleju (30g)                     
  • szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej (130g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • łyżka cukru pudru (10g)   

Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba pancakesów: 7-10 pancakesów


Przygotowanie

W misce roztrzepujemy jajko z cukrem oraz solą, po czym dolewamy mleko i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Podgrzewamy dopóki nie pojawią się pęcherzyki i ciasto lekko się nie zetnie, po czym przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Pancakes podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym albo z miodem lub syropem.

Pancakes
Pancakes

Zobacz również inne pomysły na śniadania!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.3/5 (6 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.