Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Pizza ze szpinakiem jest dla mnie zagadką, moim zdaniem przebija margheritę ale nie widzę jej w ogóle w restauracjach. Po tym jak jej spróbowałam jest to mój obowiązkowy dodatek, gdyż moim zdaniem pizza ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Co więcej, jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec 🙂

W tym przepisie wykorzystałam przepis na pizze I, polecam również przepis na pizze II, udoskonalony i obecnie nasz ulubiony! 🙂


Składniki

  • ciasto na pizzę → z przepisu na pizze I 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: 90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy: 2 pizze o średnicy około 25 cm


Przygotowanie

  1. Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz).
  2. Następnie mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm.
  3. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).

Może do pizzy przygotujesz również sos? 😉

Pizza ze szpinakiem

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Pizza ze szpinakiem i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.