Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii, czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze walczyłam ze zbyt dużą ilością mąki, którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale 15 minut na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam 😉

Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii.


Składniki

  • duża cukinia (600 g)
  • ok 7 łyżek mąki (105 g)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 łyżki oleju (40 g)

Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut leżakowania 
Liczba placków: 8-12 placków


Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach i odkładamy na sitku posypaną solą na około 15 minut.
  2. Następnie wyciskamy z niej resztki soku, łączymy z jajkiem i dodajemy mąki.
  3. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Placki z cukinii podajemy na ciepło jako samodzielne danie z sosem i/lub sałatką, albo w formie dodatku do obiadu.

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Więcej przepisów na placki z cukinii


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Placki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.