Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka, czyli mocno kakaowe ciasteczka otoczone cukrem pudrem. Z zewnątrz delikatnie chrupiące, w środku miękkie i wilgotne, ogólnie rzecz biorąc ciężko im się oprzeć! Dodatkowo są niezwykle efektowne, przez co świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Koniecznie je przygotujcie 😉


Przepis na popękane ciasteczka


Składniki

  • ⅓ szklanki mąki pszennej (50 g)
  • 2½ łyżki kakao (25 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • ⅓ szklanki cukru (70 g)
  • 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
  • 1 jajko
  • dodatkowy cukier puder do obtoczenia

Czas przygotowania: 45 minut + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek: 
około 15 ciasteczek


Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier a potem całość mieszamy do połączenia składników.
  2. Następnie dodajemy miękkie masło (jeśli jest twarde możesz je rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, jednakże najlepiej aby było miękkie) oraz jajko.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy, jest bardzo klejąca więc odkładamy ją do lodówki do stwardnięcia na około pół godziny.
  4. Następnie przy pomocy łyżki nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze pudrze (opcjonalnie możesz lepić kulki zmoczonymi dłońmi).
  5. Ciastka układamy na blaszce w dużych odstępach i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka bez termoobiegu).
popękane ciasteczka
popękane ciasteczka
popękane ciasteczka w przekroju
Wartości odżywczew całościw 1 ciastku
Wartość energetyczna911 kcal61 kcal
Białko17 g1 g
Tłuszcze32 g2 g
Węglowodany netto137 g9 g
Błonnik3 g< 0,5 g

Wartość kaloryczna dla 1 ciastka przy przygotowaniu 15 sztuk.

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


4 thoughts on “Popękane ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.