Ryż do sushi – jak przygotować?

Ryż do sushi – jak przygotować?

Zastanawialiście się jak ugotować ryż do sushi? Albo jak zrobić sushi aby smakowało jak przygotowane przez sushi mastera?

Musicie wiedzieć, że ryż do sushi odpowiednio przygotowany to połowa sukcesu perfekcyjnego sushi! Jednakże wciąż wiele osób ma z tym problem, aby ryż był kleisty i ułatwiał, a nie utrudniał pracę. Moje poprzednie sushi przygotowywałam ze zwykłym ryżem i octem jabłkowym. Było dobre ale muszę przyznać, że dopiero moja druga połówka wyniosła sushi na wyższy poziom, przejmując tym samym jego przygotowanie 🙂

Przygotowanie sushi na pewno należy zacząć od zakupu odpowiedniego ryżu do sushi, jego ziarna są zaokrąglone i krótsze oraz szersze niż tradycyjne. Ważna jest również zaprawa do sushi, która nadaje odpowiedniego smaku ryżowi. No i oczywiście algi nori.

Poniżej przeczytacie jak ugotować ryż do sushi, aby był idealny w smaku i konsystencji, a także jak przygotować zaprawdę do sushi nadającą ryżowi odpowiedniego posmaku. Dodatkowo przeczytacie jaki ryż do sushi kupić, jaki jest najlepszy ocet do sushi oraz jego zastępniki.

A czy wy przygotowujecie sami sushi? Dajcie znać jakie składniki do tego wykorzystujecie i co dodajecie do środka 🙂


Przepis jak przygotować ryż do sushi


Składniki

  • szklanka ryżu do sushi (200 g)
  • 280 g wody (1,4 raza więcej niż ryżu)
  • 4 łyżki octu ryżowego (60 ml)*
  • kopczasta łyżka cukru (16 g)
  • 1,5 łyżeczki soli (8 g)

*Zobacz zamienniki octu ryżowego

Jeśli przygotowujesz inną ilość sushi sprawdź w przeliczniku ile składników użyć!


Czas przygotowania:
30 minut
Ilość rolek sushi: około 4-5 rolek sushi

Jak ugotować ryż do sushi?

  1. Ryż płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie, dopóki woda nie stanie się przeźroczysta (około 4 razy).
  2. Ryż zalewamy wodą (na 100 g ryżu 1,4 raza wody) i odstawiamy na największą moc palnika na 1-2 minuty.
  3. Zmniejszamy moc palnika (5/10 na kuchence indukcyjnej) i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całej wody (około 15 minut). Podczas gotowania nie mieszać ryżu i nie podnosić pokrywki.
  4. Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy go z palnika, pozostawiamy pod przykryciem i zostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut.

Jak przygotować zaprawę do sushi?

  1. W międzyczasie do osobnego garnka wlewamy ocet ryżowy oraz dodajemy cukier i sól. Całość podgrzewamy na małej mocy palnika ciągle mieszając dopóki cukier i sól się nie rozpuszczą (nie doprowadzamy do wrzenia).
  2. Następnie do ostudzonego ryżu dodajemy zalewę, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia pod przykrywką.

Przelicznik ilości składników na sushi

ilość rolek sushiryż [g]woda [g]ocet [g]cukier [g]sól [g]
150701542
21001403084
315021045126
420028060168
5250350752010
6300450902412
73504901052814
84005601203216
94506301353618
105007001504020

Przy założeniu wykorzystania 50 g na jedną rolkę sushi.

Ile ryżu na jedną rolkę sushi?

To ile ryżu wykorzystamy na rolkę sushi zależy od rodzaju sushi, jednakże zwykle jest to od 40-60 g ryżu.

Jaki ryż do sushi?

Najlepiej do sushi wykorzystać specjalny ryż do sushi, który jest do niego przeznaczony. Jego ziarna są zaokrąglone i krótsze oraz szersze niż ziarna tradycyjnego ryżu.
Ryż do sushi można kupić w sklepach azjatyckich, większych marketach w działach z kuchnią orientalną, lub coraz częściej w dyskontach.

Do sushi można wykorzystać również tradycyjny ryż dostępny w sklepach. Nie będzie on równie lepki i jego ziarna są dłuższe, ale na domowe sushi jak najbardziej się nada. O tym jak przygotować sushi z tradycyjnym ryżem przeczytacie tutaj.

Sushi z omletem

Jaki ocet do sushi?

Najlepszy do sushi jest biały ocet ryżowy, produkt fermentacji ryżu. Tak naprawdę jest on przeźroczysty i znacznie bardziej delikatny w smaku niż znany nam ocet spirytusowy.

Czym zastąpić ocet ryżowy?

Jeśli nie posiadamy octu ryżowego możemy go zastąpić octem jabłkowym, coraz częściej stosowanym w naszych domach. Jest on najlepszą alternatywą, gdyż jest delikatnie kwaśny i posiada lekko słodkawą nutę. Ocet ryżowy do sushi ma kwasowość 5%.

Inną możliwością jest dodanie octu winnego z białego wina. Warto wówczas dodać na 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczkę cukru aby wyrównać słodycz.

Kolejnym zastępnikiem octu ryżowego może być sok z cytryny lub limonki, jednakże nada on dodatkowego cytrusowego posmaku.


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (14 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.