Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco polecam!


Składniki

  • cebule (200 g)
  • 50 g ryżu białego/brązowego
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji:  2-3 porcje


Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ryż według zaleceń producenta (zwykle około 15-20 minut gotowania w osolonej wodzie).
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do jej przeszklenia.
  3. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i całość smażymy przez około 5-10 minut, dopóki z sosu nie odparuje namiar wody.
  4. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie są to bazylia, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz).
  5. Ryż podajemy z sosem pomidorowym, możemy go również dodatkowo przyozdobić świeżymi ziołami.
Ryż z sosem pomidorowym

Zobacz również

#wegańskie #wegetariańskie #daniagłówne #daniazryżem #bezglutenu #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #ryż #cebula #pomidorywpuszce #szybkie(<30min)


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (10 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.