Sushi z omletem
Sushi to najpopularniejsza potrawa kuchni japońskiej, składająca się z ryżu zaprawionego octem, wodorostów nori oraz różnych dodatków w postaci surowych: owoców morza, ryb, warzyw, grzybów itp. Sushi z omletem to rewelacyjna alternatywa dla wegetariańskiego sushi. Idealnie nadaje się na imprezy lub jako danie główne. Gorąco polecam!
Sprawdź również pomysły na wegańskie sushi!
Przepis na sushi z omletem
Składniki na omlet
- 2 łyżki oleju (20 g)
- pół cebuli (50 g)
- 1/4 papryki (60 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki (24 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Składniki na sushi
- szklanka ryżu do sushi (200 g)
- 280 g wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- kopczata łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 listków nori
Opcjonalnie
- serek typu philadelphia
- czarny i biały sezam
- szczypiorek
- ogórek, papryka
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość rolek sushi: 4-5 rolek sushi
Przygotowanie omletu
- Olej podgrzewamy na małej patelni (najlepiej wykorzystać kwadratową patelnię np. grillową).
- W międzyczasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju.
- Następnie kroimy paprykę w kostkę i krótko podsmażamy wraz z cebulą.
- W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki, dodajemy mąkę oraz sól i pieprz, a następnie dobrze całość mieszamy.
- Do jajek dodajemy podsmażone warzywa, całość mieszamy i wylewamy na patelnię.
- Smażymy na mniejszej mocy palnika dopóki góra się lekko nie zetnie, a następnie delikatnie obracamy i ponownie krótko smażymy.
- Przygotowany omlet kroimy na paski o szerokości około 1 cm.
Przygotowanie sushi
- Ryż płuczemy 4 razy w zimnej wodzie, dopóki woda nie stanie się przeźroczysta.
- Ryż zalewamy wodą (na 100 g ryżu 1,4 raza wody) i odstawiamy na największą moc palnika na 1-2 minuty.
- Zmniejszamy moc palnika (5/10 na kuchence indukcyjnej) i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całej wody (około 15 minut). Podczas gotowania nie mieszać ryżu i nie podnosić pokrywki.
- W międzyczasie do osobnego garnka wlewamy ocet ryżowy oraz dodajemy cukier i sól. Całość podgrzewamy na małej mocy palnika ciągle mieszając dopóki cukier i sól się nie rozpuszczą (nie doprowadzamy do wrzenia).
- Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy go z palnika, pozostawiamy pod przykryciem i zostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut.
- Następnie wlewamy zalewę do ryżu, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia pod przykrywką.
- Na liść nori wykładamy cienką warstwę ryżu na około 2/3 powierzchni, następnie układamy pasek omletu i opcjonalnie dodajemy serek philadelphia, czarny sezam, szczypiorek lub paprykę.
Zobacz więcej przepisów na sushi
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów
Zobacz również
#wegetariańskie #sushi #bezorzechów #bezlaktozy #czasochłonne(>60min) #mąka#kapusta #jajka #ryż #nori #papryka #cebula #kuchniajapońska #naimprezy #daniegłówne
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!