Sushi z omletem

Sushi z omletem

Sushi to najpopularniejsza potrawa kuchni japońskiej, składająca się z ryżu zaprawionego octem, wodorostów nori oraz różnych dodatków w postaci surowych: owoców morza, ryb, warzyw, grzybów itp. Sushi z omletem to rewelacyjna alternatywa dla wegetariańskiego sushi. Idealnie nadaje się na imprezy lub jako danie główne. Gorąco polecam!
Sprawdź również pomysły na wegańskie sushi!


Przepis na sushi z omletem


Składniki na omlet

  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • pół cebuli (50 g)
  • 1/4 papryki (60 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki (24 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

Składniki na sushi

  • szklanka ryżu do sushi (200 g)
  • 280 g wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • kopczata łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 listków nori

Opcjonalnie

  • serek typu philadelphia
  • czarny i biały sezam
  • szczypiorek
  • ogórek, papryka

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość rolek sushi: 4-5 rolek sushi


Przygotowanie omletu

  1. Olej podgrzewamy na małej patelni (najlepiej wykorzystać kwadratową patelnię np. grillową).
  2. W międzyczasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju.
  3. Następnie kroimy paprykę w kostkę i krótko podsmażamy wraz z cebulą.
  4. W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki, dodajemy mąkę oraz sól i pieprz, a następnie dobrze całość mieszamy.
  5. Do jajek dodajemy podsmażone warzywa, całość mieszamy i wylewamy na patelnię.
  6. Smażymy na mniejszej mocy palnika dopóki góra się lekko nie zetnie, a następnie delikatnie obracamy i ponownie krótko smażymy.
  7. Przygotowany omlet kroimy na paski o szerokości około 1 cm.

Przygotowanie sushi

  1. Ryż płuczemy 4 razy w zimnej wodzie, dopóki woda nie stanie się przeźroczysta.
  2. Ryż zalewamy wodą (na 100 g ryżu 1,4 raza wody) i odstawiamy na największą moc palnika na 1-2 minuty.
  3. Zmniejszamy moc palnika (5/10 na kuchence indukcyjnej) i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całej wody (około 15 minut). Podczas gotowania nie mieszać ryżu i nie podnosić pokrywki.
  4. W międzyczasie do osobnego garnka wlewamy ocet ryżowy oraz dodajemy cukier i sól. Całość podgrzewamy na małej mocy palnika ciągle mieszając dopóki cukier i sól się nie rozpuszczą (nie doprowadzamy do wrzenia).
  5. Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy go z palnika, pozostawiamy pod przykryciem i zostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut.
  6. Następnie wlewamy zalewę do ryżu, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia pod przykrywką.
  7. Na liść nori wykładamy cienką warstwę ryżu na około 2/3 powierzchni, następnie układamy pasek omletu i opcjonalnie dodajemy serek philadelphia, czarny sezam, szczypiorek lub paprykę.
California roll sushi z omletem
Sushi z omletem

Zobacz więcej przepisów na sushi


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów


Zobacz również

#wegetariańskie #sushi #bezorzechów #bezlaktozy #czasochłonne(>60min) #mąka#kapusta #jajka #ryż #nori #papryka #cebula #kuchniajapońska #naimprezy #daniegłówne


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.