Szarlotka Pani Ogonowskiej

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy i smakuje nawet tym, którzy za ciastami z owocami nie przepadają. Za przepis ten jeszcze raz dziękuję Julicie i gorąco wszystkim polecam! 🙂


Szarlotka Pani Ogonowskiej


Składniki

  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki (420 g)
  • ¾ szklanki cukru (165 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • kostka miękkiego masła (200 g)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 szklanki musu jabłkowego (750 g) → przepis na mus jabłkowy
  • opakowanie galaretki cytrynowej lub dwie łyżeczki agaru* (6 g)
  • ½ szklanki cukru pudru (60 g)

*uprzedzając pytania: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu


Czas przygotowania: 45 minut + 45 minut pieczenia
Wymiary blachy:
25 x 36 cm (około 30 porcji)


Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ugniatamy wraz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem oraz aromatem lub cukrem waniliowym.
  2. ⅓ ciasta schładzamy w lodówce przez pół godziny lub 15 minut w zamrażarce.
  3. Pozostałe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
  4. W międzyczasie podgrzewamy mus jabłkowy w garnku z dodatkiem agaru lub galaretki. Gotowy mus odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
  5. Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder.
  6. Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy, na niego warstwę ubitych białek.
  7. Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek.
  8. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
  9. Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.

Szarlotka Pani Ogonowskiej może być przygotowana również z innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa.

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Szarlotka pochodzenie przepisu

Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1]. W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek. Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało sporo jej wariantów w zależności od kraju. W kuchni polskiej szarlotka (jabłecznik) zwykle to ciasto kruche przełożone warstwą surowych lub podgotowanych jabłek, z kolei rosyjska szarlotka to ciasto na babkę z zanurzonymi kawałkami jabłek.

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Składniki na mniejszą blaszkę, 24 x 25 cm

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • ⅕ szklanki cukru (43 g)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
  • ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 szklanki musu jabłkowego (500 g)
  • opakowanie galaretki cytrynowej lub 2 łyżeczki agaru* (6 g)
  • ⅔ szklanki cukru pudru (150 g)
Szarlotka Pani Ogonowskiej
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna5244 kcal175 kcal
Białko107 g4 g
Tłuszcze204 g7 g
Węglowodany netto738 g25 g
Błonnik16 g< 0,5g

Kalorie przeliczone dla blachy 25 x 36 cm około 30 porcji. Dla blachy 24 x 25 cm około 20 porcji.


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


5 thoughts on “Szarlotka Pani Ogonowskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.