Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica to danie o którym tak dużo słyszałam, że w końcu musiałam je przygotować. Co więcej, muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Ogólnie rzecz biorąc, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam was do odkrywania nowych smaków 🙂

Zobacz więcej przepisów z tofu i na wegańskie śniadania 🙂


Przepis na tofucznicę ze szczypiorkiem


Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry i/lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

  1. Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy.
  2. Następnie widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki.
  3. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.
  4. Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą.
  5. Następnie całość smażymy do momentu odparowania wody.
  6. W ten sposób przygotowaną tofucznicę przyprawiamy pieprzem, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy samodzielnie lub z pieczywem.
Tofucznica

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.