Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)

Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)

Testowałam już kilka przepisów na keto pieczywo i poza bułkami ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Co najważniejsze 

Keto omlet a’la pizza

Keto omlet a’la pizza

Keto omlet a’la pizza to wersja niskowęglowodanowa przepisu na omlet a’la pizza. Bardzo lubię tę szybką wersję zamiennika pizzy z patelni, według mnie w wersji keto z dużą ilością sera smakuje wręcz obłędnie! Do środka poza sosem pomidorowym i serem możecie też dodać klasyczne składniki 

Przepis na pizze II

Przepis na pizze II

Przepis na pizze pojawia się tutaj ponownie, tym razem udoskonalony. Czym różni się od poprzedniego? Dodajemy w nim mniejszą ilość drożdży i pozwalamy im dłużej wyrastać. Drugą dość kontrowersyjną zmianą jest brak cukru. W pizzowym szale zakupiliśmy również kamień do pizzy 😉 Dzięki tym zabiegom 

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe, bez mąki pszennej (Keto, Low Carb)

Gofry orzechowe z dodatkiem masła orzechowego i migdałów. Delikatnie chrupiące i przepięknie pachnące orzechami. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem bitej śmietany i orzechów. Na dodatek, gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy 

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski – przepis tradycyjny polski

Sos tatarski świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do jajek, ale również do dań z grilla lub kanapek. W związku z tym, że jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki zwykle posiadamy w domu, przygotowujemy go dość często. Według mnie najlepiej smakuje z domowym 

Bułki bez drożdży i mąki pszennej – migdałowe, Keto

Bułki bez drożdży i mąki pszennej – migdałowe, Keto

Bułki bez drożdży i mąki pszennej wyrastają bardzo dobrze, a ich ogromną zaletą jest to, że składniki na nie zwykle możemy znaleźć w zapasach kuchennych. Ponadto, przygotowuje się je błyskawicznie, pieką się zaledwie 25 minut. Do ich przygotowania przyda się młynek lub blender, aby zmielić 

Oliwa smakowa czosnkowa (olej smakowy)

Oliwa smakowa czosnkowa (olej smakowy)

Oliwa smakowa jest przeze mnie przygotowywana już od kilku lat. Szczególnie smakuje mi oliwa z dodatkiem czosnku oraz ziół prowansalskich. Kilka dni i każda jej kropla ma silny aromat czosnku i ziół, przez co świetnie nadaje się do sałatek i smażenia. Jej przygotowanie jest dziecinnie 

Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czyli kawa z dodatkiem tłuszczy, zwykle masła. Szczególną popularnością cieszy się wśród osób na diecie ketogenicznej lub prowadzących post okresowy (intermittent fasting), zapewniając poczucie nasycenia oraz prostego dostarczenia zdrowych tłuszczy. Początkowo się przed nią wzbraniałam przez złe wspomnienia sprzed kilku lat. Później na 

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy od lat przygotowuję według starego domowego przepisu wykorzystującego wyłącznie żółtka jaja. Jednakże mieszkając w Portugalii, próbując go zrobić w innej kuchni i innym sprzętem, miałam duży problem ze zwarzaniem się majonezu. Wówczas starsza Portugalka pokazała mi inną metodę na jego przygotowanie, która skradła 

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie. 

Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne

Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne

Wegańskie ciasto na pierogi skradło moje serce swoją prostotą. Poza tym jest niezawodne i nie wyczuwam większej różnicy w porównaniu z ciastem wegetariańskim z jajkami, odrobiną masła lub śmietany. Serdecznie polecam wszystkim pierogomaniakom 🙂

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino to włoski przepis, który poznałam dzięki mojej przyjaciółce Włoszce. Gdy tylko dowiedziała się, że prowadzę bloga zarządziła ich przygotowanie. W towarzystwie wina i rozmów przygotowywanie tych ciastek to czysta przyjemność, a zapach wina który się unosi w całej kuchni jest niesamowity. Dodam, 

Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste… brzmi jak ideał? Takie też jest! Bez wątpienia świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, 

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane

Babeczki czekoladowo – maślane, czyli babeczki idealne! Chrupiące z zewnątrz, mocno czekoladowe i wilgotne w środki, czego chcieć więcej? Jest to zdecydowanie mój ulubiony przepis, może nie jest to wersja fit, ale za to jak rozpieszcza podniebienie 😉

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną

Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną to idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy. Dodatkowo pasztet ten można zamrozić oraz wykorzystać np. do burgerów lub jako dodatek do makaronu. Rewelacyjnie nadaje się równiez jako jedno z dań na wege wigilijnym stole. Jest bardzo aromatyczny, a po