Pomidorowa pasta fasolowa

Pomidorowa pasta fasolowa

Pomidorowa pasta fasolowa świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek. Świetne jest to, że możemy ją wykonać z pozostałości fasoli po obiedzie, lub z zapasów znajdujących się w kuchennych szafkach. Dodam jeszcze, że ta pasta ma bardzo pomidorowo – bazyliowy smak. Gorąco polecam 😉

Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy to świetny pomysł na wykorzystanie pierwszych truskawek. Szczególnie gdy nasze truskawki nie są już jędrne, zmiksowanie w koktajlu ukryje ich wszelkie niedoskonałości. Na dodatek taki koktajl truskawkowy to dobry pomysł na śniadanie lub napój po treningu 🙂

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco 

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Ciasto można przygotować w wersji z mąką pszenną lub kaszą manną. Byłam bardzo ciekawa jak wypadnie ciasto drożdżowe na kaszy, polecam spróbować!Kolejnym plusem stromboli jest 

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry robiłam po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować 🙂

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie zmarnuje 🙂 Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować 😉

Mleko sojowe – przepis

Mleko sojowe – przepis

Przepis na mleko sojowe powstał w czasach gdy nie było ono dostępne dyskontach, wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością i kosztowało majątek. Jego przygotowanie jest proste i ekonomiczne, co więcej jest bardzo podobne w smaku do kupnego. Okarę, czyli pozostałe po przygotowaniu mleka ziarna soi 

Koktajl z mango

Koktajl z mango

Koktajl z mango to najczęstsza forma w jakiej je spożywam, idealnie nadaje się do koktajlu. Ten przepis jest formą podstawową, można oczywiście zastąpić wodę mlekiem kokosowym tworząc mango lassi. Dodam jeszcze, że jest idealny na upały, ale nie tylko! Polecam jako zamiennik słodkich sklepowych soków 

Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi

Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja zrobiłam z niedojrzałych i był nieco kwaśny. Oczywiście możecie go dosłodzić, lub wykorzystać dojrzałe kiwi. Polecam jako alternatywa dla słodzonych soków i sklepowych napojów 🙂

Pasta pomidorowa z soczewicą

Pasta pomidorowa z soczewicą

Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, zwłaszcza z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor.

Owsianka bananowo-cynamonowa

Owsianka bananowo-cynamonowa

Owsianka bananowo-cynamonowa, czyli jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i pachnące bananami i cynamonem. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu 😉

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym, czyli moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć innej kaszy, makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom 😉

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa, czyli idealne śniadanie na chłodne poranki dla fanów kokosa. Co więcej, połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego batona Bounty. Można również dodać kawałki czekolady, lub orzechów.

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań 

Dressing sojowy

Dressing sojowy

Dressing sojowy, czyli coś dla fanów sosu sojowego. Ostatnio dressing był dla mnie zbyt mało słony, postanowiłam więc go nieco wzbogacić. Co więcej, dressing ten świetnie komponuje się z sałatkami, wzbogacając ich smak. Gorąco polecam wam wypróbowanie go 🙂

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą, czyli szybkie, proste, zdrowe, tanie a co najważniejsze smaczne. Kukurydza stanowi bardzo ciekawy dodatek do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, w szczególności jeżeli jest to danie bezmięsne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy 😉