Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej, czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można 

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Dobry sos pomidorowy do spaghetti to podstawa, i chociaż wiem, że w każdym domu jest nieco inny, ten przepis jest stosunkowo klasyczny i niezawodny. Co więcej ten sos pomidorowy do spaghetti jest bardzo prosty w przygotowaniu, dodajemy wszystkie składniki i sam się gotuje. A jeżeli 

Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami

Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami

Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków. Jej wersja podstawowa to właśnie ziemniaki, cebula i jajka, lecz można ją również urozmaicić dodatkiem ziół, warzyw czy grzybów. Przepis poznany dzięki koledze, który będąc na Erasmusie podpatrzył go na 

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu świetnie pasują z sosem orzechowym satay. Jego orzechowy posmak, a także dodatek kuminu, nasion kolendry i chilli idealnie przełamuje chrupiąca marchewka i marynowane tofu. Co więcej, nie lubicie ryżu? Przygotujcie z makaronem lub ziemniakami. Nie macie w domu tofu? Możecie przygotować to 

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz tworzą świetną kompozycję. Dodatkowo soczewica jest dobrym źródłem białka 😉

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli to przepis znaleziony w książce po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak! Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, autor uparł się dodawać smalec. Kotlety z fasoli moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej 

Makaron ze szparagami i bazylią

Makaron ze szparagami i bazylią

Makaron ze szparagami i bazylią to idealny pomysł na obiad podczas sezonu na szparagi. W tym przypadku użyłam białych, jednakże zielone szparagi również będą tu idealnie pasować. Ich połączenie z bazylią wyjątkowo mi smakuje, jeżeli jeszcze nie jedliście ich w takim połączeniu gorąco was zachęcam 

Omlet a’la pizza

Omlet a’la pizza

Omlet a’la pizza, czyli w wersji przypominającej pizze. Dodatek ziół, pomidorów, sera i świeżej bazylii sprawią, że omlet przybierze postać klasycznej margarity. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady 🙂

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco 

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry robiłam po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować 🙂

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie zmarnuje 🙂 Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować 😉

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe każdy zna, ale kto z was jadł przygotowywane w domu, ze świeżej okary? Dodam, że okara to pozostała soja po domowej produkcji mleka sojowego i apeluję, aby jej nie wyrzucać! Może posłużyć do stworzenia łatwego i szybkiego obiadu. Różnice między domowymi a kotletami 

Ryż z sosem cebulowym z curry

Ryż z sosem cebulowym z curry

Ryż z sosem cebulowym z curry to idealny sposób na stosunkowo proste jak również szybkie danie lub pomysł na wykorzystanie pozostałego po obiedzie ryżu. Co więcej danie to jest smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko 🙂

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym, czyli moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć innej kaszy, makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom 😉

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań