Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! 

Owsianka a’la szarlotka

Owsianka a’la szarlotka

Owsianka a’la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę kruszonki, a jabłko z cynamonem tworzą jej pyszne zastępstwo dla musu. Gorąco polecam spróbować 😉

Owsianka bananowo-cynamonowa

Owsianka bananowo-cynamonowa

Owsianka bananowo-cynamonowa, czyli jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i pachnące bananami i cynamonem. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu 😉

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa, czyli idealne śniadanie na chłodne poranki dla fanów kokosa. Co więcej, połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego batona Bounty. Można również dodać kawałki czekolady, lub orzechów.

Owsianka z kiwi

Owsianka z kiwi

Owsianka z kiwi to moja śniadaniowa wariacja, jak również moja ulubienica. Co więcej dodatek orzechów daje jej chrupkości. Lubię owsianki na wodzie ale można również przygotować z dodatkiem mleka 🙂

Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica to danie o którym tak dużo słyszałam, że w końcu musiałam je przygotować. Co więcej, muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Ogólnie rzecz biorąc, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z