Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Chrupiąca, lekka i słodka beza.. któż jej nie kocha? Zwykle przygotowywałam tradycyjną bezę składającą się z jednego dużego wysokiego blatu (zobacz przepis na bezę z owocami!). Tym razem pianę bezową podzieliłam na dwie części by utworzyć blaty do tortu warstwowego. Wówczas możecie przełożyć ją kremem 

Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)

Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)

Keto mus czekoladowy na białkach to lekki deser idealny dla fanów czekolady. Dzięki zastosowaniu białek zamiast śmietanki, nada się również dla osób na diecie bez laktozy. Poprzez użycie gorzkiej czekolady oraz opcjonalnego słodzika, deser ten ma niewiele węglowodanów i isprawdzi się dla osób na diecie 

Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée to przepyszny deser na bazie śmietanki i żółtek, uwieńczony skarmelizowaną cukrową skorupką. Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej, gdzie dosłownie oznacza przypaloną śmietankę 🙂 Crème brûlée podawany jest mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania 

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie 

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy 

Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to niebo w gębie! Potrzeba do niego tylko dwóch składników (często zalegających gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz