Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym

Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym

Panna cotta z agarem to wegetariańska wersja tradycyjnego włoskiego deseru. Podczas jej przygotowania dodałam pyłek owocowy od Zdrowo Posypane, który sprawił, że nabrała ona nie tylko koloru ale i owocowego posmaku! Dodatkowo, pyłek możecie wykorzystać do przyozdobienia panna cotty, tworząc niesamowity efekt. Pyłki owocowe to 

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami i wege mielonym to jedno z moich ulubionych dań! Mocno aromatyczna, z delikatnie chrupiącymi warzywami zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowo-beszamelowym. Tym razem przygotowaliśmy ją z papryką czerwoną, cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem fasoli adzuki zalegającym w lodówce. Za to lubię lasagne, można dorzucić 

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Chrupiąca, lekka i słodka beza.. któż jej nie kocha? Zwykle przygotowywałam tradycyjną bezę składającą się z jednego dużego wysokiego blatu (zobacz przepis na bezę z owocami!). Tym razem pianę bezową podzieliłam na dwie części by utworzyć blaty do tortu warstwowego. Wówczas możecie przełożyć ją kremem 

Tiramisu z bitą śmietaną

Tiramisu z bitą śmietaną

Tiramisu to włoski deser kawowy, składający się z biszkoptów nasączonych w kawie przełożonych warstwą kremu na bazie mascarpone i żółtek. Całość zwykle przyprószona grubą warstwą kakao lub drobno zmieloną czekoladą. Bez wątpienia deser wprost idealny dla fanów kawy! Co więcej, wersja ze śmietaną sprawia, że 

Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna, czyli włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli morskiej i rozmarynu. Idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. 

Keto panini (bezglutenowe)

Keto panini (bezglutenowe)

Keto panini to szybkie pieczywo przygotowane na bazie mąki migdałowej, sera i jajek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zmieszać wszystkie składniki i wypiekać je na patelni grillowej lub w opiekaczu. Panini jest nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków 🙂 Więcej 

Makaron wegański

Makaron wegański

Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek. Tak przygotowany makaron idealnie 

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada 

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą 

Przepis na pizze II

Przepis na pizze II

Przepis na pizze pojawia się tutaj ponownie, tym razem udoskonalony. Czym różni się od poprzedniego? Dodajemy w nim mniejszą ilość drożdży i pozwalamy im dłużej wyrastać. Drugą dość kontrowersyjną zmianą jest brak cukru. W pizzowym szale zakupiliśmy również kamień do pizzy 😉 Dzięki tym zabiegom 

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie. 

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino czyli wegańskie winne ciasteczka

Ciambelle al Vino to włoski przepis, który poznałam dzięki mojej przyjaciółce Włoszce. Gdy tylko dowiedziała się, że prowadzę bloga zarządziła ich przygotowanie. W towarzystwie wina i rozmów przygotowywanie tych ciastek to czysta przyjemność, a zapach wina który się unosi w całej kuchni jest niesamowity. Dodam, 

Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Dobry sos pomidorowy do spaghetti to podstawa, i chociaż wiem, że w każdym domu jest nieco inny, ten przepis jest stosunkowo klasyczny i niezawodny. Co więcej ten sos pomidorowy do spaghetti jest bardzo prosty w przygotowaniu, dodajemy wszystkie składniki i sam się gotuje. A jeżeli 

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Ciasto można przygotować w wersji z mąką pszenną lub kaszą manną. Byłam bardzo ciekawa jak wypadnie ciasto drożdżowe na kaszy, polecam spróbować!Kolejnym plusem stromboli jest 

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady, gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto paprykowe z dodatkiem odrobiny bazylii 🙂 Zobacz również inne przepisy na wegańskie dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂