Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce to rewelacyjny pomysł jak zachować te pyszne grzyby na dłużej! Spytacie czym się różnią od świeżych kani? Są nieco bardziej zwarte oraz płaskie, a także nie aż tak kruche i delikatne jak świeże kanie. Moim zdaniem smakują jak kompletnie inne 

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech 

Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?

Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?

Suszone kanie jako przyprawa to świetny sposób na wzbogacenie smaku zup lub sosów. Warto wiedzieć, że należą one do jednych z bardziej aromatycznych grzybów, a zmielone tworzą delikatny pyłek niewyczuwalny w potrawach. Już niewielka ilość suszonych kani daje cudowne efekty! A Ty, stosowałeś kiedyś proszek 

Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy (keto)

Sos borowikowy to u nas obowiązkowe danie w sezonie grzybowym, zwłaszcza gdy uda nam się znaleźć te przepyszne grzyby. Tradycyjnie przygotowywany na maśle i śmietance, wraz z aromatycznymi borowikami tworzy przepyszną kompozycję smakową. Bardzo lubimy sos borowikowy, zwłaszcza podany z makaronem typu tagiatelle. Choć warto 

Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce

Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce

Kozia broda a’la schabowy, czyli siedzuń sosnowy, bądź szmaciak w panierce. Grzyb ten dzięki swojej strukturze po usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym. Zobacz również więcej przepisów na zamienniki mięsa oraz 

Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii to niskowęglowodanowa wersja gofrów z cukinii idealna dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, a także bezglutenowej. Co więcej, to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą 

Gofry bananowe z płatkami owsianymi

Gofry bananowe z płatkami owsianymi

Jeśli szukasz zdrowej i pysznej przekąski, to polecam mój przepis na gofry bananowe z twarożkiem waniliowym! Nie zawierają cukru, a w ich skład wchodzą między innymi płatki owsiane i mleko. Są idealne dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie dbają o swoje zdrowie. 

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Komu się zdarzyło ugotować kaszę jaglaną tak jak makaron lub ryż, czyli w zbyt dużej ilości wody? Kiedyś naprawdę nie rozumiałam jej fenomenu, dopóki nie nauczyłam się jej odpowiednio gotować, aby była sypka i smaczna! Kasza jaglana jest produkowana z prosa i nie zawiera glutenu. 

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet jajeczny z pieczarkami to kolejna wersja cudownego wynalazku mojej teściowej, tym razem z dodatkiem pieczarek, które rewelacyjnie do niego pasują! Poprzednio przygotowała pasztet jajeczny będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych. Co więcej, teściowa przygotowuje farsz jajeczny tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa 

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny to cudowny wynalazek mojej teściowej, będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych. Co więcej, teściowa przygotowuje farsz tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. W tej wersji smakują nieziemsko, świetnie nadadzą się na 

Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)

Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)

Kulki serowo-orzechowe to pyszne mocno śmietankowe przekąski błyskawiczne w przygotowaniu. Aby je przygotować, wystarczy zmieszać wszystkie składniki, ulepić kulki i schłodzić! Dodatkowo możecie je obtoczyć wiórkach czekoladowych 🙂 Co więcej, jest to idealna przekąska dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej jak keto, low carb lub na diecie cukrzycowej. Ponadto 

Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe to rewelacyjna alternatywa wszystkim dobrze znanych niezdrowych ziemniaczanych przekąsek. Co więcej, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie jednego składnika, sera żółtego! Następnie chwila w piekarniku i gotowe 🙂 Przepis pochodzi z książki “Bez cukru da się żyć”, autorstwa Katarzyny Puławskiej, bliżej znanej na 

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy. Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny 

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to przepyszny dodatek do pieczywa, gorących ziemniaków lub moskoli. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza na chrupiącym pieczywie! Jest mocno aromatyczne za sprawą czosnku, który jest swoją drogą bardzo zdrowy. To świetny sposób aby przemycić nieco więcej czosnku do diety 🙂 Poza tym, wiedzieliście, że masło 

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny