Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)

Keto gofry z cukinii to niskowęglowodanowa wersja gofrów z cukinii idealna dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, a także bezglutenowej. Co więcej, to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą 

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy. Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny 

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to przepyszny dodatek do pieczywa, gorących ziemniaków lub moskoli. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza na chrupiącym pieczywie! Jest mocno aromatyczne za sprawą czosnku, który jest swoją drogą bardzo zdrowy. To świetny sposób aby przemycić nieco więcej czosnku do diety 🙂 Poza tym, wiedzieliście, że masło 

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gofry z cukinii to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą ilością dodatków mogą również zastąpić bułki od burgerów. Co więcej możecie je 

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich 

Purée z dyni

Purée z dyni

Purée z dyni to rewelacyjna baza do zarówno dań na słodko jak i na słono. Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy upiec dynię i ją zblendować lub przetrzeć przez sitko. Warto przygotować większą ilość purée z dyni i nadmiar poporcjować i zamrozić, albo zawekować. Zobacz przepisy 

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli są szybkie i składniki do ich przygotowania zwykle posiadacie w domu. Brzmi jak ideał? Takie też są! Duża ilość przypraw sprawia, że naprawdę ciężko się od nich oderwać. Burgery możecie zamrozić, co więcej świetnie smakują również odgrzane na grillu! Są wegańskie (bez 

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste

Gofry pełnoziarniste to zdrowsza alternatywa tradycyjnych gofrów. Co więcej, śmietanę możemy zastąpić serkiem twarogowym lub jogurtem, a do przyozdobienia wykorzystać… owoce liofilizowane! Grysiki i pyłki owocowe od Zdrowo Posypane zachwyciły mnie od samego początku! Mają cudowne barwy, zapach i smak, a ponadto to samo zdrowie 

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂 Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu 

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie 

Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna (wegańskie)

Focaccia tradycyjna, czyli włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli morskiej i rozmarynu. Idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. 

Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe)

Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe)

Keto bułki z siemieniem lnianym to przepis powstały w oparciu o chleb z siemieniem lnianym. Mają delikatnie chrupiącą skórkę, są lekko wilgotne w środku, a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Idealnie nadadzą się do burgerów lub jako dodatek do śniadania. 

Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie to mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie keto, low carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂 Jeśli i wy kochacie czekoladowe słodkości zapraszam po więcej przepisów tutaj, z 

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to