Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe (bezglutenowe)

Keto chipsy serowe to rewelacyjna alternatywa wszystkim dobrze znanych niezdrowych ziemniaczanych przekąsek. Co więcej, do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie jednego składnika, sera żółtego! Następnie chwila w piekarniku i gotowe 🙂 Przepis pochodzi z książki “Bez cukru da się żyć”, autorstwa Katarzyny Puławskiej, bliżej znanej na 

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to przepyszny dodatek do pieczywa, gorących ziemniaków lub moskoli. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza na chrupiącym pieczywie! Jest mocno aromatyczne za sprawą czosnku, który jest swoją drogą bardzo zdrowy. To świetny sposób aby przemycić nieco więcej czosnku do diety 🙂 Poza tym, wiedzieliście, że masło 

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny 

Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!

Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!

Sos serowy z ziemniaka to kompletne szaleństwo! Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! A wszystko to za sprawą dwóch składników, zblendowanego ziemniaka, który nadaje konsystencji sosu serowego, oraz oczywiście płatków drożdżowych, nadających pyszny serowy posmak! Do tego 

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis). Zawsze uważałam, że curry to takie danie 

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gofry z cukinii to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą ilością dodatków mogą również zastąpić bułki od burgerów. Co więcej możecie je 

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich 

Gofry twarogowe

Gofry twarogowe

Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes. Krem 

Brownie idealne

Brownie idealne

Brownie idealne, czyli coś dla fanów wyjątkowo czekoladowych wypieków. Mocno wilgotne i czekoladowe, przyznam się, że to ciasto do którego mam ogromną słabość! Po wielu próbach w końcu uzyskałam brownie idealne, wypieczone tak by nie było zbyt upieczone i suche, ale też niezbyt surowe w 

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂 W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, 

Ciasto bananowe z kruszonką

Ciasto bananowe z kruszonką

Ciasto bananowe z kruszonką to trzecia już wersja mojego ulubionego przepisu na ciasto bananowe! Tym razem z dodatkiem chrupiącej kruszonki, która skrywa wilgotne i puszyste ciasto bananowe. Przyznam szczerze, że ten przepis nigdy mi się nie znudzi, jest prosty i niezawodny 🙂 Więcej przepisów na 

Ciasto lawendowo-cytrynowe

Ciasto lawendowo-cytrynowe

Ciasto lawendowo-cytrynowe jest niezwykle wilgotne i posiada delikatny aromat cytrynowy z nutą lawendy. Polewa lukrowa na serku śmietankowym idealnie do niego pasuje, a kwiaty lawendy pięknie przełamują jej biel. W przepisie wykorzystałam cukier lawendowy (przepis tutaj), możecie również wykorzystać zwykły cukier i dodać kwiaty lawendy. 

Krem z cukinii (keto, low carb, wegański)

Krem z cukinii (keto, low carb, wegański)

Krem z cukinii to pyszna, szybka i kremowa zupa, którą żałuję, że odkryłam tak późno 🙂 Robi się bardzo szybko, a także smakuje każdemu! W związku z tym, że nie dodajemy tu żadnych zagęstników typu mąka lub ziemniaki, krem z cukinii ma niewiele węglowodanów. Przez 

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami i wege mielonym to jedno z moich ulubionych dań! Mocno aromatyczna, z delikatnie chrupiącymi warzywami zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowo-beszamelowym. Tym razem przygotowaliśmy ją z papryką czerwoną, cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem fasoli adzuki zalegającym w lodówce. Za to lubię lasagne, można dorzucić 

Purée z dyni

Purée z dyni

Purée z dyni to rewelacyjna baza do zarówno dań na słodko jak i na słono. Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy upiec dynię i ją zblendować lub przetrzeć przez sitko. Warto przygotować większą ilość purée z dyni i nadmiar poporcjować i zamrozić, albo zawekować. Zobacz przepisy