Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni to kolejna odsłona placków z cukinii na blogu (już siódma :)). Uwielbiam je i wciąż poszukuję nowych wariantów, tym razem padło na mąkę z pestek dyni. W tej wersji są idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak 

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)

Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem to jedno z tych aromatycznych dań, które sprawia, że w całej kuchni unosi się zapach czosnku i masła. Gorąco polecam zwłaszcza podczas sezonu na sałatę 🙂 Zobacz więcej dodatków do dania głównego. Kaloryczność obliczona dla podstawowych składników, przedstawiona 

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne, czyli wegetariańska jajeczna wersja tradycyjnych mielonych. Przyznam, że jest to przepis mojej teściowej, za którego możliwość udostępnienia bardzo dziękuję! Jak się dowiedziałam, moja teściowa przygotowuje je jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. Wielokrotnie 

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka (keto, low carb)

Sałatka grecka, czyli jak szybko przenieść się do słonecznej Grecji! Będąc niegdyś w Atenach miałam okazję spróbować prawdziwej sałatki greckiej, która smakowała o niebo lepiej niż te serwowane w Polsce. Co więcej, wtedy myślałam, że to urok wakacji oraz tamtejszych składników, którego nie można odtworzyć 

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu. Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele 

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu (wegański)

Keto pad thai z tofu to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pad thaia. Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej w tym kuchni tajskiej, oczywiście pad thai to jedno z moich ulubionych dań. Dlaczego więc dodatkowo nie “odchudzić” tego dania wykorzystując makaron konjac? Co więcej, w 100 gramach makaronu 

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim

Pizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne, świetnie nadadzą się również na imprezy. Ich przygotowanie 

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami

Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami to szybka i prosta sałatka która zasmakuje każdemu. Idealna jako dodatek do grilla, jak i na imprezy. Gorąco polecam!

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego 

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią (wegańskie)

Curry z cukinią to szybkie i rozgrzewające danie, które zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej i nie tylko! U mnie w wersji z żółtą cukinią, która rewelacyjnie komponuje się z curry, oraz ciecierzycą idealnie pasującą do tego dania. Chociaż curry oryginalnie pochodzi z kuchni indyjskiej to przez 

Keto panini (bezglutenowe)

Keto panini (bezglutenowe)

Keto panini to szybkie pieczywo przygotowane na bazie mąki migdałowej, sera i jajek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zmieszać wszystkie składniki i wypiekać je na patelni grillowej lub w opiekaczu. Panini jest nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków 🙂 Więcej 

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce (wegański)

Kalafior pieczony w panierce to szybka i zdrowa przekąska idealna do filmu jak i na imprezę. Kalafior po pieczeniu pozostaje chrupiący w środku, plus aromatyczna panierka tworzącą razem rewelacyjną przekąskę. Jeśli posiadacie łyżkę szumówkę z dużymi dziurkami to gorąco wam ją polecam jako “sitko” podczas 

Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy)

Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy)

Sos serowo-śmietanowy jest mocno śmietankowy i posiada ciągnący się ser żółty, po prostu smakuje bajecznie! I tak, nie należy do lekkich sosów, dlatego polecam go w połączeniu z makaronem z cukinii, lub makaronem koncjac. Geneza powstania tego sosu jest prosta. Moja druga połówka upodobała sobie 

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką kokosową są miękkie i posiadają delikatną kokosową nutę. Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii. Przepis na placki z cukinii 

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej! Idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak również bezglutenowej i bezlaktozowej. Jest to kolejny wariant