Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce to rewelacyjny pomysł jak zachować te pyszne grzyby na dłużej! Spytacie czym się różnią od świeżych kani? Są nieco bardziej zwarte oraz płaskie, a także nie aż tak kruche i delikatne jak świeże kanie. Moim zdaniem smakują jak kompletnie inne 

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków (wegańskie)

Flaczki z boczniaków, czyli wege zamiennik tradycyjnych polskich flaków, przygotowywanych na żołądkach wołowych. Idealnym ich zamiennikiem są bez wątpienia boczniaki, grzyby delikatne w smaku o zbliżonej do flaków strukturze. Co więcej, dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw dodajemy temu charakteru tradycyjnych flaków. Kto nie próbował, niech 

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny 

Keto placki twarogowe wysokobiałkowe (bezglutenowe)

Keto placki twarogowe wysokobiałkowe (bezglutenowe)

Keto placki twarogowe wysokobiałkowe to szybki przepis na słodkie śniadanie lub zdrową przekąskę. Co więcej, placki te powstały na wzór placków twarogowych z małopolski, małdrzyków. Świetnie smakują samodzielnie, jak również z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu, czy też serka kanapkowego lub mascarpone. Oczywiście możemy je dodatkowo 

Chłodnik litewski z burakami (low carb)

Chłodnik litewski z burakami (low carb)

Chłodnik litewski z burakami to nasza ulubiona szybka wersja chłodnika. Co więcej, dzięki wykorzystaniu gotowych gotowanych buraków przygotowuje się go wręcz błyskawicznie! Chłodnik litewski podajemy na zimno, dlatego jest to niezastąpione danie na upalne dni 🙂 Podstawę tradycyjnego chłodnika litewskiego stanowi ugotowana botwina, jednakże buraki 

Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb)

Sos kurkowy to obowiązkowe danie w sezonie kurkowym! Na pewno dobrze znacie wersję sosu kurkowego na śmietance (przepis tutaj), który dla nas ma tylko jedną wadę.. jest zbyt lejący i konieczne jest jego zaklepywanie mąką. Ale znalazłam genialne rozwiązanie, a mianowicie zastąpienie śmietanki serkiem śmietankowym 

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Chrupiąca, lekka i słodka beza.. któż jej nie kocha? Zwykle przygotowywałam tradycyjną bezę składającą się z jednego dużego wysokiego blatu (zobacz przepis na bezę z owocami!). Tym razem pianę bezową podzieliłam na dwie części by utworzyć blaty do tortu warstwowego. Wówczas możecie przełożyć ją kremem 

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie

Bułki wrocławskie są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dodatek mleka i masła, nadaje im lekko maślany posmak. Zresztą zna je chyba każdy, są ogólnodostępne w każdej piekarnii, lub na dziale z pieczywem 🙂 Z wypiekiem bułek zawsze był u nas problem, ze względu 

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne, czyli wegetariańska jajeczna wersja tradycyjnych mielonych. Przyznam, że jest to przepis mojej teściowej, za którego możliwość udostępnienia bardzo dziękuję! Jak się dowiedziałam, moja teściowa przygotowuje je jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. Wielokrotnie 

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria – tradycyjny przepis (keto)

Mizeria to surówka z ogórka zielonego w towarzystwie śmietany i koperku. Znana każdemu Polakowi i często podawana do tradycyjnego polskiego obiadu. Obecnie, gdy dostępny jest gęsty jogurt grecki, lubię nim zastępować śmietanę. Poza tym, że mizeria jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, posiada niewiele 

Sernik tradycyjny pieczony

Sernik tradycyjny pieczony

Sernik tradycyjny pieczony to wyjątkowo śmietankowy i wilgotny sernik, który zasmakuje każdemu. Spód ciasta wyłożony jest herbatnikami, dzięki czemu sernik ten jest szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Za sernikami nigdy nie przepadałam, przez rodzynki lub grubą warstwę lukru. Ten sernik tradycyjny lubię oprószyć cukier 

Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska)

Zupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa na co dzień, ale zwłaszcza na przeziębienie. Gdy nie mam siły na dłuższe stanie przy garnkach to wystarczy 15 minut i mam gotową gorącą i mocno rozgrzewającą zupę. Dodatkowo składniki na jej przygotowanie możecie mieć zamrożone i przygotowane na 

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego 

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane mogłabym jeść bez końca! Do dzisiaj pamiętam te przygotowywane przez moją babcię, miały naprawdę ciemno szary odcień! Było to spowodowane tym, że surowe ziemniaki ścierało się ręcznie na tarce, a zanim starło się wszystkie, część z nich mocno ciemniała. Nie wpływało to 

Makaron wegański

Makaron wegański

Najprostszy makaron wegański, delikatny, a co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Wiecie, że w kuchni włoskiej do ciasta na makaron dodaje się jajka, aby ciasto było twardsze? Moim zdaniem, makaron wegański ma tę przewagę, że jest niezwykle delikatny właśnie dzięki braku jajek. Tak przygotowany makaron idealnie