Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy. Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny 

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny 

Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!

Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!

Sos serowy z ziemniaka to kompletne szaleństwo! Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! A wszystko to za sprawą dwóch składników, zblendowanego ziemniaka, który nadaje konsystencji sosu serowego, oraz oczywiście płatków drożdżowych, nadających pyszny serowy posmak! Do tego 

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis). Zawsze uważałam, że curry to takie danie 

Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gofry z cukinii to świetny pomysł jak przemycić nieco więcej warzyw do diety! Rewelacyjnie smakują zwłaszcza z dodatkiem gęstego jogurtu. Świetny pomysł na śniadanie, z większą ilością dodatków mogą również zastąpić bułki od burgerów. Co więcej możecie je 

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich 

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy)

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy)

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są idealne dla fanów masła orzechowego! Przygotowuje się je błyskawicznie, potem chwila w piekarniku i gotowe! Czym się różnią od przepisu na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą? Poza tym, że brak tutaj czekolady, dodajemy 

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe (wegańskie)

Chilli sin carne dyniowe to wegańska wersja tradycyjnego meksykańskiego dania chilli con carne. Mocno aromatyczne, mocno sycące, idealne na chłodniejsze dni, chociaż nie tylko 🙂 W tym daniu nie możecie szczędzić przypraw! Ponadto, dłuższy czas gotowania, lub samo odstawienie na kilka godzin lub noc sprawi, 

Purée z dyni

Purée z dyni

Purée z dyni to rewelacyjna baza do zarówno dań na słodko jak i na słono. Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy upiec dynię i ją zblendować lub przetrzeć przez sitko. Warto przygotować większą ilość purée z dyni i nadmiar poporcjować i zamrozić, albo zawekować. Zobacz przepisy 

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli są szybkie i składniki do ich przygotowania zwykle posiadacie w domu. Brzmi jak ideał? Takie też są! Duża ilość przypraw sprawia, że naprawdę ciężko się od nich oderwać. Burgery możecie zamrozić, co więcej świetnie smakują również odgrzane na grillu! Są wegańskie (bez 

Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)

Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański)

Sos paprykowy z tofu to obowiązkowe danie podczas sezonu na paprykę. Jest wyjątkowo aromatyczny dzięki dużej ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie! Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów, ryżu, kaszy a także 

Krem brokułowy z kaszą manną (wegański)

Krem brokułowy z kaszą manną (wegański)

Krem brokułowy z kaszą manną to jeden z szybszych i prostszych przepisów. Zawsze wychodzi i chyba nigdy mi się nie znudzi 🙂 Kaszę manną zwykła dodawać do zup moja mama, wówczas zupa staje się gęsta i sycąca. Jeżeli nie znacie tej wersji to koniecznie spróbujcie! 

Grillowana cukinia (keto, wegańskie)

Grillowana cukinia (keto, wegańskie)

Grillowana cukinia coraz częściej gości na każdym grillu na którym jestem. A taka dobrze przygotowana może stać się hitem imprezy. Ważnej jest aby odpowiednio ją przyprawić, aby nie zabrakło nadających jej smaku przypraw. Dużym ułatwieniem jest również pokrojenie jej po skosie, wtedy mniej plastrów cukinii 

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Chrupiąca, lekka i słodka beza.. któż jej nie kocha? Zwykle przygotowywałam tradycyjną bezę składającą się z jednego dużego wysokiego blatu (zobacz przepis na bezę z owocami!). Tym razem pianę bezową podzieliłam na dwie części by utworzyć blaty do tortu warstwowego. Wówczas możecie przełożyć ją kremem 

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)

Placki z cukinii z mąką z pestek dyni to kolejna odsłona placków z cukinii na blogu (już siódma :)). Uwielbiam je i wciąż poszukuję nowych wariantów, tym razem padło na mąkę z pestek dyni. W tej wersji są idealne dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej, jak