Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku

Dupki chlebowe w jajku, czyli jak świetnie wykorzystać końcówki chleba zwane dupkami 🙂 Do przepisu nadadzą się również całe kromki, jednakże zwykle przygotowuję je właśnie z dupek. U nas w domu pokrojony świeży chleb mrozimy i zwykle rozmrażamy kromki gdy przygotowujemy kanapki. Jednakże dupki, lub 

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe to przepyszny dodatek do pieczywa, gorących ziemniaków lub moskoli. Rewelacyjnie smakuje zwłaszcza na chrupiącym pieczywie! Jest mocno aromatyczne za sprawą czosnku, który jest swoją drogą bardzo zdrowy. To świetny sposób aby przemycić nieco więcej czosnku do diety 🙂 Poza tym, wiedzieliście, że masło 

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)

Moskole to placki z gotowanych ziemniaków, które pochodzą z kuchni podhalańskiej, szczególnie znane na Mazowszu. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym! Dawniej pieczone były na rozgrzanej blaszce pieca kuchennego, obecnie często są wypiekane na suchej patelni, lub z dodatkiem odrobiny 

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis). Zawsze uważałam, że curry to takie danie 

Purée z dyni

Purée z dyni

Purée z dyni to rewelacyjna baza do zarówno dań na słodko jak i na słono. Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy upiec dynię i ją zblendować lub przetrzeć przez sitko. Warto przygotować większą ilość purée z dyni i nadmiar poporcjować i zamrozić, albo zawekować. Zobacz przepisy 

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii bez cukru! (wegański, keto, low carb)

Ketchup z cukinii to bez wątpienia zdrowszy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co najważniejsze, sami decydujecie ile cukru i przypraw chcecie dodać! Daktyle również rewelacyjnie zastępują cukier rafinowany, wzbogacając ketchup 

Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana (wegańska)

Sałatka ziemniaczana, czyli sałatka z ziemniaków, ogórka, cebuli w sosie majonezowym lub śmietanowym. Danie to pochodzi z kuchni niemieckiej, gdzie nazywana jest Kartoffelsalat, ale znane jest również w kuchni polskiej oraz w amerykańskiej. Jeśli chodzi o sos do sałatki to uznaje się, że tradycyjna niemiecka 

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe – pieczone (keto, low carb)

Gnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora (ekonomiczne gotowanie). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem. Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada 

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast, naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując 

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą 

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto

Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po 

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem i ziemniakami

Wegańskie chaczapuri ze szpinakiem jest zaskakująco proste w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Jako farsz możemy użyć praktycznie wszystkiego co nam zalega w lodówce 😉 Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść więcej niż jeden. “Placek” zapakowany w folię aluminiową trzyma bardzo długo ciepło, więc 

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy od lat przygotowuję według starego domowego przepisu wykorzystującego wyłącznie żółtka jaja. Jednakże mieszkając w Portugalii, próbując go zrobić w innej kuchni i innym sprzętem, miałam duży problem ze zwarzaniem się majonezu. Wówczas starsza Portugalka pokazała mi inną metodę na jego przygotowanie, która skradła 

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie. 

Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie moich ulubionych pieczonych buraków, smaczniejszych i bardziej aromatycznych od tych gotowanych w wodzie. Zamiast majonezu można dodać również jogurt. Świetnie 

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli to idealny przepis na wykorzystanie pozostałej fasoli i przygotowanie bardzo białkowego zastępnika mięsa. Przy zastosowaniu większej ilości bułki tartej mają bardziej miękką strukturę (jak kotlety mielone), z kolei gdy dodacie więcej mąki będą nieco twardsze. Można dodać do nich dowolne przyprawy.