Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica to danie o którym tak dużo słyszałam, że w końcu musiałam je przygotować. Co więcej, muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Ogólnie rzecz biorąc, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam was do odkrywania nowych smaków 🙂
Składniki
- opakowanie tofu naturalnego (250g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- cebula (100g)
- czarna sól
- curry i/lub kurkuma
- 1/4 szklanki wody (60 ml)
- pieprz
- 2 łyżki szczypiorku (10g)
Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Następnie widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Następnie całość smażymy do momentu odparowania wody. W ten sposób przygotowaną tofucznicę przyprawiamy pieprzem, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy samodzielnie lub z pieczywem.

PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!