Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! Gorąco zachęcam was do przygotowania domowego chleba na zakwasie żytnim.Jeśli nie posiadacie zakwasu, więcej na temat tego jak go przygotować możecie przeczytać tutaj.


Przepis na chleb na zakwasie żytnim


Składniki

  • niecała szklanka mąki żytniej (100 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450 (300 g)
  • 1,5 łyżeczki soli (8 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • 6,5 łyżek zakwasu (130 g)
  • 4/5 szklanki ciepłej wody (200 ml)

opcjonalnie

  • 3 łyżki pestek słonecznika/ siemienia lnianego/ pestek dyni (30 g)
  • przyprawy i zioła

Czas przygotowania: ponad 6 godzin 
Ilość: jeden bochenek chleba


Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią i pszenną, sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać.
  2. Następnie dodać olej, zakwas i ciepłą wodę.
  3. Całość wymieszać mikserem z końcówką hakową do połączenia składników (lub ręcznie, twardą łopatką lub łyżką).
  4. Wilgotną dłonią zebrać ciasto a następnie przełożyć je do formy i mokrymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta.
  5. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po 5 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim formę na 4-8 godzin (np. na noc).
  6. Po upływie czasu (bez wyjmowania formy z piekarnika!) nastawić grzanie na 180 stopni (grzałka górna i dolna) a następnie piec przez 50 minut.
  7. Drewnianym patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony.
  8. Upieczony i jeszcze ciepły chleb na zakwasie żytnim przekładamy na kratkę do ostygnięcia, aby odparował i był chrupiący.
Chleb na zakwasie żytnim
Chleb na zakwasie żytnim
Wartości odżywczew całościw 1 kromce
Wartość energetyczna2080 kcal104 kcal
Białko50 g3 g
Tłuszcze38 g2 g
Węglowodany netto369 g18 g
Błonnik29 g1 g

Kaloryczność przeliczona dla wersji bez dodatków, przy założeniu, że z chleba uzyskamy 20 kromek.


Zobacz również

#wegetariańskie #wegańskie #pieczywo #chleb #bezlaktozy #bezjajek #domrożenia #nagrilla #śniadanie #mąka #zakwas #pestkisłonecznika #siemielniane #czasochłonne(>60min)


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


2 thoughts on “Chleb na zakwasie żytnim (wegański)”

Dodaj komentarz