Chleb na zakwasie żytnim (wegański)
Chleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! Gorąco zachęcam was do przygotowania domowego chleba na zakwasie żytnim.Jeśli nie posiadacie zakwasu, więcej na temat tego jak go przygotować możecie przeczytać tutaj.
Przepis na chleb na zakwasie żytnim
Składniki
- niecała szklanka mąki żytniej (100 g)
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450 (300 g)
- 1,5 łyżeczki soli (8 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- 6,5 łyżek zakwasu (130 g)
- 4/5 szklanki ciepłej wody (200 ml)
opcjonalnie
- 3 łyżki pestek słonecznika/ siemienia lnianego/ pestek dyni (30 g)
- przyprawy i zioła
Czas przygotowania: ponad 6 godzin
Ilość: jeden bochenek chleba
Przygotowanie
- Mąkę żytnią i pszenną, sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać.
- Następnie dodać olej, zakwas i ciepłą wodę.
- Całość wymieszać mikserem z końcówką hakową do połączenia składników (lub ręcznie, twardą łopatką lub łyżką).
- Wilgotną dłonią zebrać ciasto a następnie przełożyć je do formy i mokrymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta.
- Formę włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po 5 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim formę na 4-8 godzin (np. na noc).
- Po upływie czasu (bez wyjmowania formy z piekarnika!) nastawić grzanie na 180 stopni (grzałka górna i dolna) a następnie piec przez 50 minut.
- Drewnianym patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony.
- Upieczony i jeszcze ciepły chleb na zakwasie żytnim przekładamy na kratkę do ostygnięcia, aby odparował i był chrupiący.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 kromce |
Wartość energetyczna | 2080 kcal | 104 kcal |
Białko | 50 g | 3 g |
Tłuszcze | 38 g | 2 g |
Węglowodany netto | 369 g | 18 g |
Błonnik | 29 g | 1 g |
Kaloryczność przeliczona dla wersji bez dodatków, przy założeniu, że z chleba uzyskamy 20 kromek.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
zajebisty!
🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Super! Ja stawiam właśnie na chleb na zakwasie 😉 Plusem jest, m.in. to, że przyswajalność żelaza jest lepsza 😉
Już czuję zapach tego chlebka 🙂