Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli to idealny przepis na wykorzystanie pozostałej fasoli i przygotowanie bardzo białkowego zastępnika mięsa. Przy zastosowaniu większej ilości bułki tartej mają bardziej miękką strukturę (jak kotlety mielone), z kolei gdy dodacie więcej mąki będą nieco twardsze. Można dodać do nich dowolne przyprawy. 

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej, czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można 

Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej smakują jak mięsne, ale są w 100% wegańskie! Moja druga połowa szaleje za spaghetti, aż w końcu stwierdziłam, że czas stworzyć alternatywę dla wspólnych posiłków. Aby uzyskały twardszą strukturę dodajemy nasiona słonecznika. Z kolei duża ilość przypraw, w szczególności papryki wędzonej, 

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli to przepis znaleziony w książce po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak! Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, autor uparł się dodawać smalec. Kotlety z fasoli moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej 

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie zmarnuje 🙂 Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować 😉

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe każdy zna, ale kto z was jadł przygotowywane w domu, ze świeżej okary? Dodam, że okara to pozostała soja po domowej produkcji mleka sojowego i apeluję, aby jej nie wyrzucać! Może posłużyć do stworzenia łatwego i szybkiego obiadu. Różnice między domowymi a kotletami 

Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety jaglane z soczewicą są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki – jak kto lubi. Są tak dobre, że prawie nie byłoby czego smażyć gdy zaczęłam się zajadać masą przed smażeniem 🙂 Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej