Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań 

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą, czyli szybkie, proste, zdrowe, tanie a co najważniejsze smaczne. Kukurydza stanowi bardzo ciekawy dodatek do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, w szczególności jeżeli jest to danie bezmięsne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy 😉

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Co więcej wyszedł z tego przepyszny i całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? 😉 Więcej pomysłów 

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady, gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto paprykowe z dodatkiem odrobiny bazylii 🙂 Zobacz również inne przepisy na wegańskie dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej jest idealne dla kuchennego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku, więc naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Oczywiście możemy podawać z makaronem, ryżem czy też kaszą, lub jak samodzielne danie.

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym powstała dzięki mojej fascynacji sałatkami z majonezem. Koniecznie z dodatkiem dużej ilości warzyw, odrobiny zieleniny i bez węglowodanów. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi (oczywiście przez tatę).