Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady, gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto paprykowe z dodatkiem odrobiny bazylii 🙂
Zobacz również inne przepisy na wegańskie dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂
Składniki
- czerwona papryka (200g)
- papryczka chilli (20g)
- 2 garście orzechów włoskich (60g)
- 6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek (60g)
- ząbek czosnku (5g)
- 6-10 świeżych liści bazylii
- makaron (300g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 35-45 minut
Liczba porcji: 4-6 porcji
Przygotowanie
- Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).
2. W tym czasie gotujemy makaron, a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy.
3. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą.
4. Następnie wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy wedle uznania (u mnie są to sól oraz słodka papryka).
Pesto paprykowe z makaronem podajemy na ciepło.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!