Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą
Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą, czyli szybkie, proste, zdrowe, tanie a co najważniejsze smaczne. Kukurydza stanowi bardzo ciekawy dodatek do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, w szczególności jeżeli jest to danie bezmięsne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy 😉
Składniki
- 150g makaronu pszennego
- 1 łyżka oleju (10g)
- ½ cebuli (50g)
- 1 pomidor (170g)
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)
- 1 ½ łyżki mąki pszennej (25g)
- ½ puszki kukurydzy (150g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy al’dente według zaleceń producenta. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę oraz pomidora. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pomidora i chwilę gotujemy dopóki warzywa nie zmiękną. Następnie w szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy wraz z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy do gotowych warzyw. Sos doprawiamy wedle uznania (u mnie są to sól, ostra papryka, curry oraz bazylia) i dorzucamy do niego kukurydzę. Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą można przyozdobić przed podaniem świeżo mielonym pieprzem, lub listkami świeżej bazylii.
Zobacz również inne pomysły na dania z makaronem!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
pyszne
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia