Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej jest idealne dla kuchennego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku, więc naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Oczywiście możemy podawać z makaronem, ryżem czy też kaszą, lub jak samodzielne danie.


Przepis na wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej


Składniki

  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • garść fasolki szparagowej (250g)
  • pół litra wody
  • 10 gotowych suszonych kotletów sojowych (70g)
  • mała cukinia (250g)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba porcji:
2-3 porcje 


Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia, a później dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą.
  2. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe.
  3. W międzyczasie kroimy cukinię na półksiężyce, opcjonalnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne.
  4. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, wyjmujemy je i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Kotlety wraz z cukinią dodajemy z powrotem do garnka i gotujemy około 5 minut do momentu aż cukinia zmięknie.
  6. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką
  7. Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej podajemy na ciepło jako samodzielne danie, lub z dodatkiem makaronu, ryżu, czy też kaszy.
Wegańskie leczo z cukinii

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


2 thoughts on “Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe”

Dodaj komentarz