Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe
Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej jest idealne dla kuchennego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku, więc naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Oczywiście możemy podawać z makaronem, ryżem czy też kaszą, lub jak samodzielne danie.
Przepis na wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej
Składniki
- cebula (100g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- garść fasolki szparagowej (250g)
- pół litra wody
- 10 gotowych suszonych kotletów sojowych (70g)
- mała cukinia (250g)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)
- 4 łyżki sosu sojowego (40g)
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia, a później dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą.
- Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe.
- W międzyczasie kroimy cukinię na półksiężyce, opcjonalnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne.
- Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, wyjmujemy je i kroimy na mniejsze kawałki.
- Kotlety wraz z cukinią dodajemy z powrotem do garnka i gotujemy około 5 minut do momentu aż cukinia zmięknie.
- Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką.
- Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej podajemy na ciepło jako samodzielne danie, lub z dodatkiem makaronu, ryżu, czy też kaszy.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Czy leczo z tego przepisu (bez kotletów) mogę zawekowac?
Cześć,
Tak, leczo jak najbardziej można zawekować aby cieszyć się nim na jesień lub zimę.
Pozdrawiam,
Klaudia
A co to znaczy “dodajemy kotlety sojowe”? Czy to znaczy, że ich nie robisz?
Tak, wykorzystuję gotowe kotlety sojowe do tego przepisu. Uzupełniłam przepis o dodatkową informację 🙂