Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań chińskich, aczkolwiek można go spokojnie zastąpić każdym innym. Wszystkim fanom chińskich dań gorąco polecam 😉
Składniki
- 200g makaronu najlepiej typu noodle lub wstążki
- 1 cebula (100g)
- 1 marchewka (60g)
- 6 kotletów sojowych (ok 50g)
- 1 papryka (200g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- 2 łyżki sosu sojowego (20g)
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka curry
- ½ łyżeczki papryki ostrej
Czas przygotowania: 35-35 minut
Liczba porcji: 3 – 4 porcje
Przygotowanie
Kotlety oraz makaron przygotowujemy al dente według zaleceń producenta.
W międzyczasie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę w paski i dusimy na patelni z łyżką oleju (zaczynając od cebuli, po chwili dodajemy marchew a na końcu paprykę). Następnie do miękkich warzyw dodajemy odsączone kotlety sojowe, pokrojone w kostkę lub grubsze paski oraz doprawiamy przyprawami i sosem sojowym.
Makaron dokładnie mieszamy z warzywami. Wegańska chińszczyzna najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz również inne przepisy na dania z makaronem!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!