Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie jesteście na diecie keto to również inne owoce.

Na dodatek, tarta śmietankowa jest nie tylko idealna dla osób na diecie ketolow carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂


Przepis na keto tartę z kremem śmietankowym i jagodami


Składniki

kruchy spód

  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła (80 g)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
  • szczypta soli

krem śmietankowy

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
  • owoce świeże lub mrożone, u mnie jagody, około 300 g

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: tarta o średnicy 20 cm (12 porcji)


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód (jajka, olej kokosowy/masło, mąkę kokosową, erytrytol/odżywkę białkową, sól) miksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut. Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić.
  4. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę, a następnie porcjami dodajemy mascarpone.
  5. Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową, dobrze miksujemy.
  6. Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami. Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna3060 kcal255 kcal
Białko60 g5 g
Tłuszcze280 g23 g
Węglowodany netto49 g4 g
Błonnik50 g4 g

Dla wykorzystania erytrytolu, oleju kokosowego, śmietanki 30% i jagód. Z powyższego przepisu powstaje około 12 porcji.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz