Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie jesteście na diecie keto to również inne owoce.
Na dodatek, tarta śmietankowa jest nie tylko idealna dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂
Przepis na keto tartę z kremem śmietankowym i jagodami
Składniki
kruchy spód
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła (80 g)
- 100 g mąki kokosowej
- 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
- szczypta soli
krem śmietankowy
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
- owoce świeże lub mrożone, u mnie jagody, około 300 g
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: tarta o średnicy 20 cm (8 porcji)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na spód (jajka, olej kokosowy/masło, mąkę kokosową, erytrytol/odżywkę białkową, sól) miksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut. Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić.
- Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę, a następnie porcjami dodajemy mascarpone.
- Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową, dobrze miksujemy.
- Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami. Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 3060 kcal | 383 kcal |
Białko | 60 g | 8 g |
Tłuszcze | 280 g | 35 g |
Węglowodany netto | 49 g | 6 g |
Błonnik | 50 g | 6 g |
Dla wykorzystania erytrytolu, oleju kokosowego, śmietanki 30% i jagód. Z powyższego przepisu powstaje około 8 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy zamiast mąki kokosowej można dać inną, np. Owsiana?
Powinno wyjść, ale nie przygotowywałam tarty w takiej wersji. Na pewno nie będą wtedy niskowęglowodanowe!
Pozdrawiam
Klaudia
Pozdrowienia:-)) Wyglada rewelacyjnie, Napewno sprobuje. Tylko co do foremek, 12 sztuk 20 cm foremek to chyba jakis blad w opisie, czy nie?)) Dzieki za info
Cześć 🙂
Trochę błąd, ale nie do końca! Chodziło mi o jedną foremkę o średnicy 20 cm z której powstaje około 12 porcji. A te 12 porcji na 20 cm foremkę to już mój błąd, z tej wielkości formy powstanie raczej 8 porcji.
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi i również pozdrawiam 🙂
Klaudia
Czy zamiast kokosowej można użyć mąki migdałowej?
Raczej tak, ale w tym wariancie jeszcze nigdy nie przygotowywałam 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia