Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie jesteście na diecie keto to również inne owoce.

Na dodatek, tarta śmietankowa jest nie tylko idealna dla osób na diecie ketolow carb, ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej 🙂


Przepis na keto tartę z kremem śmietankowym i jagodami


Składniki

kruchy spód

  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła (80 g)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
  • szczypta soli

krem śmietankowy

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej
  • owoce świeże lub mrożone, u mnie jagody, około 300 g

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia
Ilość: tarta o średnicy 20 cm (8 porcji)


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód (jajka, olej kokosowy/masło, mąkę kokosową, erytrytol/odżywkę białkową, sól) miksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto.
  2. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut. Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić.
  4. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę, a następnie porcjami dodajemy mascarpone.
  5. Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową, dobrze miksujemy.
  6. Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami. Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna3060 kcal383 kcal
Białko60 g8 g
Tłuszcze280 g35 g
Węglowodany netto49 g6 g
Błonnik50 g6 g

Dla wykorzystania erytrytolu, oleju kokosowego, śmietanki 30% i jagód. Z powyższego przepisu powstaje około 8 porcji.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (10 ocen)


6 thoughts on “Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami”

    • Powinno wyjść, ale nie przygotowywałam tarty w takiej wersji. Na pewno nie będą wtedy niskowęglowodanowe!

      Pozdrawiam
      Klaudia

  • Pozdrowienia:-)) Wyglada rewelacyjnie, Napewno sprobuje. Tylko co do foremek, 12 sztuk 20 cm foremek to chyba jakis blad w opisie, czy nie?)) Dzieki za info

    • Cześć 🙂

      Trochę błąd, ale nie do końca! Chodziło mi o jedną foremkę o średnicy 20 cm z której powstaje około 12 porcji. A te 12 porcji na 20 cm foremkę to już mój błąd, z tej wielkości formy powstanie raczej 8 porcji.

      Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi i również pozdrawiam 🙂
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.