Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego

Chrupiąca, lekka i słodka beza.. któż jej nie kocha? Zwykle przygotowywałam tradycyjną bezę składającą się z jednego dużego wysokiego blatu (zobacz przepis na bezę z owocami!). Tym razem pianę bezową podzieliłam na dwie części by utworzyć blaty do tortu warstwowego. Wówczas możecie przełożyć ją kremem wewnątrz, jest to idealne rozwiązanie dla fanów bardziej chrupiącej bezy 🙂

Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko od Farma Białka. Wygodna butelka pozwala na łatwe odmierzanie ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego 🙂 Rewelacyjnie się ubijają, świetne rozwiązanie dla fanów bezy!

Wiecie, że beza to idealne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej? Zobacz więcej przepisów na słodkości bez glutenu!


Przepis na blaty do tortu bezowego


Składniki

  • białek* (210 g) użyłam białka od Farma Białka
  • 2½ szklanki drobnego cukru** (300 g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu spirytusowego***

* temperatura pokojowa
** najlepiej unikać cukru pudru
*** można zastąpić octem jabłkowym lub sokiem z cytryny


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Czas studzenia: 4 godziny
Ilość: dwa blaty o średnicy 25 cm


Przygotowanie

  1. Białka ubijamy mikserem stopniowo zwiększając prędkość ubijania.
  2. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru, a następnie ubijamy 20-60 sekund dopóki cukier się dobrze nie rozpuści. Czas zależy od mocy miksera. Powtarzamy do momentu dodania całego cukru.
  3. Prawidłowo ubita piana bezowa po dodaniu cukru jest sztywna, błyszcząca i bardzo gęsta!
  4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczanąsok z cytryny
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto formując je na kształt okręgu (w zależności od upodobań możemy przygotować mniejszą lub większą bezę, ja preferuję większą).
  6. Do piekarnika nagrzanego do 170 °C, wkładamy bezę i pieczemy w 150 °C i przez około 90 minut (u mnie górny piekarnik z termoobiegiem). Jeśli chodzi o czas pieczenia i zarumienienie bezy. Próbowałam wydłużać czas i obniżać temperaturę do 130 °C, ale zawsze jest beżowa. Pewnie taka jej uroda w moim piekarniku, co nie zmienia faktu, że smakuje doskonale!
  7. Po upieczeniu wyłączamy nie otwierając piekarnika pozostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia (najlepiej na noc).

Jak zrobić bezę idealną?

Białka do bezy

  • Temperatura białek – najlepiej ubijają się białka w temperaturze pokojowej, chociaż te prosto z lodówki też się ubiją.
  • Używaj tylko białek, które nie zmieszały się z żółtkiem.
  • Białka mogą być rozmrożone, czasami nawet lepiej się ubijają niż te świeże 🙂

Ubijanie białek do bezy

  • Naczynie do ubijania białek powinno być suche i czyste od tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się metalowa lub szklana miska.
  • Podczas ubijania białek należy pamiętać, aby ich nie „przebić”.
  • Dobrze ubite białka po odwróceniu miski do góry dnem trzymają się naczynia.
  • Całkowity czas ubijania białek wraz z dodawaniem cukru powinien wynosić około 10 minut.

Cukier do bezy

  • Najlepiej jest użyć drobnego cukru. Musimy pamiętać by dodawać go stopniowo, aby mieć pewność, że się całkowicie rozpuścił. Możemy to sprawdzić rozcierając masę między palcami (kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne).
  • Jeśli używamy cukru pudru należy go podawać nieco szybciej.
  • Prawidłowo ubita piana bezowa po dodaniu cukru jest sztywna, błyszcząca i bardzo gęsta. Ponadto, masa bezowa nie rozlewa się po wyłożeniu na blachę i zachowuje nadany jej kształt.

Pieczenie bezy

  • Odpowiednio upieczone blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli lubisz bardziej suchą beze możesz wydłużyć czas pieczenia do 2 godzin.
  • Jeśli beza po upieczeniu ma beżowy kolor następnym razem zmniejsz temperaturę o 10 stopni i wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
  • Podczas studzenia blatów w piekarniku nie otwieraj drzwiczek, powinny być zamknięte. Jednak jeśli Twój piekarnik nie odprowadza powietrza i gromadzi się w nim para wodna po upieczeniu uchyl na chwilę drzwiczki by para wyleciała. Następnie zamknij drzwiczki i po 3 minutach wyłącz piekarnik pozostawiając go zamkniętego przez kolejne 4 godziny.

Przechowywanie bezy

  • Ostudzoną bezę zawiń w papier śniadaniowy i szczelnie zawiń w foliówkę lub worek strunowy. Przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. Mocniej dosuszona beza może być dłużej przechowywana.
Beza - przepis na blaty
Beza - przepis na blaty

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.