Quiche z kurkami i serem
Quiche z kurkami i serem to idealne połączenie chrupiącego maślanego ciasta z serowo-kurkowym nadzieniem! Jest to przepis na nieco inne podanie kurek niż klasyczna jajecznica z kurkami, czy też sos kurkowy. Przepis jest dość prosty i na pewno zachwyci nie tylko fanów kurek. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉
Dla tych co nie wiedzą, quiche wymawiamy jako kisz, jest to danie kuchni francuskiej. Zwykle jest to rodzaj wypieku ze słonego kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem którego bazą jest jajeczno-śmietanowa masa.
Przepis na quiche z kurkami i serem
Składniki
na ciasto kruche
- 1½ szklanki mąki (250 g)
- 5/8 kostki masła (125 g)
- szczypta soli
- jajko
- ⅕ szklanki wody (50 g)
na nadzienie
- opakowanie kurek (200 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1⅕ szklanki śmietanki kremówki 30% (300 ml)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- około 60 g startego sera żółtego
- około 60 g sera camembert*
*może być również ser kozi lub brie
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenia
Ilość: tarta o średnicy 28 cm
Przygotowanie ciasta
- Do miski dodajemy mąkę, posiekane masło oraz sól.
- Następnie rozcieramy palcami masło z mąką lub miksujemy dopóki nie powstaną drobne okruchy, po czym dodajemy jajko oraz wodę i mieszamy do połączenia składników.
- Z ciasta ugniatamy kulę, zawijamy w folię lub wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na 30-60 minut. W tym czasie dobrze jest zacząć przygotowywać nadzienie.
- Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości około 3 mm. Następnie przenosimy do formy (u mnie 28 cm) i nakłuwamy widelcem spód. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) przez 25-30 minut dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i kontynuujemy przygotowanie masy jajecznej.
Przygotowanie nadzienia
- W międzyczasie kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
- Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
- Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
- Kurki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną, poprzez wymieszanie śmietanki z jajkami, żółtkami oraz startym serem.
- Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niej kurki i wylewamy na upieczone ciasto.
- Na wierzch wciskamy plasterki sera, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) i pieczemy około 35-40 minut, dopóki góra delikatnie się nie przyrumieni.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Super pomysł na kurki! Już mi zbrzydły w sosie śmietanowym z makaronem 🙂
Dziękuję!
Pozdrawiam,
Klaudia