Quiche z kurkami i serem
Quiche z kurkami i serem to idealne połączenie chrupiącego maślanego ciasta z serowo-kurkowym nadzieniem! Jest to przepis na nieco inne podanie kurek niż klasyczna jajecznica z kurkami, czy też sos kurkowy. Przepis jest dość prosty i na pewno zachwyci nie tylko fanów kurek. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉
Dla tych co nie wiedzą, quiche wymawiamy jako kisz, jest to danie kuchni francuskiej. Zwykle jest to rodzaj wypieku ze słonego kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem którego bazą jest jajeczno-śmietanowa masa.
Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.
Przepis na quiche z kurkami i serem
Składniki
na ciasto kruche
- 1½ szklanki mąki (250 g)
- 5/8 kostki masła (125 g)
- szczypta soli
- jajko
- ⅕ szklanki wody (50 g)
na nadzienie
- opakowanie kurek (200 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1⅕ szklanki śmietanki kremówki 30% (300 ml)
- 2 jajka
- 3 żółtka
- około 60 g startego sera żółtego
- około 60 g sera camembert*
*może być również ser kozi lub brie
Czas przygotowania:
30 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Ilość: tarta o średnicy 28 cm
Przygotowanie ciasta
- Do miski dodajemy mąkę, posiekane masło oraz sól.
- Następnie rozcieramy palcami masło z mąką lub miksujemy dopóki nie powstaną drobne okruchy, po czym dodajemy jajko oraz wodę i mieszamy do połączenia składników.
- Z ciasta ugniatamy kulę, zawijamy w folię lub wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na 30-60 minut. W tym czasie dobrze jest zacząć przygotowywać nadzienie.
- Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości około 3 mm. Następnie przenosimy do formy (u mnie 28 cm) i nakłuwamy widelcem spód. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) przez 25-30 minut dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i kontynuujemy przygotowanie masy jajecznej.
Przygotowanie nadzienia
- W międzyczasie kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
- Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
- Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
- Kurki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną, poprzez wymieszanie śmietanki z jajkami, żółtkami oraz startym serem.
- Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niej kurki i wylewamy na upieczone ciasto.
- Na wierzch wciskamy plasterki sera, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) i pieczemy około 35-40 minut, dopóki góra delikatnie się nie przyrumieni.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zapisuję i czekam na kurki w sklepach!
Super pomysł na kurki! Już mi zbrzydły w sosie śmietanowym z makaronem 🙂
Dziękuję!
Pozdrawiam,
Klaudia