Quiche z kurkami i serem

Quiche z kurkami i serem

Quiche z kurkami i serem to idealne połączenie chrupiącego maślanego ciasta z serowo-kurkowym nadzieniem! Jest to przepis na nieco inne podanie kurek niż klasyczna jajecznica z kurkami, czy też sos kurkowy. Przepis jest dość prosty i na pewno zachwyci nie tylko fanów kurek. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić 😉

Dla tych co nie wiedzą, quiche wymawiamy jako kisz, jest to danie kuchni francuskiej. Zwykle jest to rodzaj wypieku ze słonego kruchego ciasta wypełnionego wytrawnym nadzieniem którego bazą jest jajeczno-śmietanowa masa.

Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.


Przepis na quiche z kurkami i serem


Składniki

na ciasto kruche

  • 1½ szklanki mąki (250 g)
  • 5/8 kostki masła (125 g)
  • szczypta soli
  • jajko
  • ⅕ szklanki wody (50 g)

na nadzienie

  • opakowanie kurek (200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki czosnku (12 g)
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 1⅕ szklanki śmietanki kremówki 30% (300 ml)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • około 60 g startego sera żółtego
  • około 60 g sera camembert*

*może być również ser kozi lub brie


Czas przygotowania: 
30 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Ilość: tarta o średnicy 28 cm

Przygotowanie ciasta

  1. Do miski dodajemy mąkę, posiekane masło oraz sól.
  2. Następnie rozcieramy palcami masło z mąką lub miksujemy dopóki nie powstaną drobne okruchy, po czym dodajemy jajko oraz wodę i mieszamy do połączenia składników.
  3. Z ciasta ugniatamy kulę, zawijamy w folię lub wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na 30-60 minut. W tym czasie dobrze jest zacząć przygotowywać nadzienie.
  4. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości około 3 mm. Następnie przenosimy do formy (u mnie 28 cm) i nakłuwamy widelcem spód. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) przez 25-30 minut dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni.
  6. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i kontynuujemy przygotowanie masy jajecznej.

Przygotowanie nadzienia

  1. W międzyczasie kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni odławiamy.
  2. Następnie kurki osuszamy i większe z nich kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę dopóki się nie zeszkli.
  5. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy krótko (1-2 min).
  6. Do warzyw dodajemy kurki i smażymy krótko na średnim ogniu (5-8 minut).
  7. Kurki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną, poprzez wymieszanie śmietanki z jajkami, żółtkami oraz startym serem.
  9. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do niej kurki i wylewamy na upieczone ciasto.
  10. Na wierzch wciskamy plasterki sera, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) i pieczemy około 35-40 minut, dopóki góra delikatnie się nie przyrumieni.
Quiche z kurkami i serem
Quiche z kurkami i serem
Quiche z kurkami i serem

Źródło inspiracji


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (13 ocen)


3 thoughts on “Quiche z kurkami i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.