Mus czekoladowy
Mus czekoladowy to niebo w gębie! Potrzeba do niego tylko dwóch składników (często zalegających gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz bardziej 🙂
Składniki
- 100 g mlecznej czekolady
- 250ml śmietany kremówki (30%)
Czas przygotowania: 15 min
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę . Gdy czekolada lekko przestygnie (ważne by nie była ona bardzo gorąca, najlepiej po roztopieniu jeszcze chwilę odczekać energicznie mieszając) dodajemy ją stopniowo do ubitej śmietany mieszając na małych obrotach miksera. Gotowy mus przekładamy do pucharków. Podajemy go od razu po przygotowaniu, lub po przechowujemy w lodówce. Przed podaniem mus czekoladowy można ozdobić wedle uznania na przykład bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!