Beza z owocami
Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po przygotowywaniu majonezu. Dodam jeszcze, że mamy dużą dowolność w dodawaniu owoców, dzisiaj w nieco egzotycznym wydaniu z granatem, bananem i kiwi 😉
Przepis na bezę z owocami
Składniki
- 6 białek (210 g)
- 2½ szklanki cukru pudru (300 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 2½ szklanki śmietanki 30% kremówki (400 ml)
- mascarpone 250 g
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce około 400g (np. banan, kiwi, granat, truskawka, borówka itp.)
Czas przygotowania: 25 + 90 minut pieczenia
Wielkość: beza o średnicy 20-30 cm
Liczba porcji: 8-10 porcji
Przygotowanie
- Białka ubijamy mikserem a pod koniec dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto formując je na kształt okręgu (w zależności od upodobań możemy przygotować mniejszą lub większą bezę, ja preferuję większą).
- Do piekarnika nagrzanego do 170 °C, wkładamy bezę i pieczemy w 150 °C i przez około 90 minut (u mnie górny piekarnik z termoobiegiem). Jeśli chodzi o czas pieczenia i zarumienienie bezy. Próbowałam wydłużać czas i obniżać temperaturę do 130 °C, ale zawsze jest beżowa. Pewnie taka jej uroda w moim piekarniku, co nie zmienia faktu, że smakuje doskonale!
- Po upieczeniu wyłączamy nie otwierając piekarnika pozostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia (najlepiej na noc).
- W międzyczasie (lub nad ranem) przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone, i cukier puder.
- Spód bezowy smarujemy kremem i dekorujemy owocami.
Beza z owocami najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu i należy ją spożyć w przeciągu 1-2 dni, gdyż z czasem beza nasiąknie kremem i utraci chrupkość.
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
ale to musi być genialne 😀
ale pysznie wygląda 😀
A jeszcze lepiej smakuje 🙂
Najlepszy deser, uwielbiam bezę z owocami
z chęcią bym taką zjadła 😀
pyszności 🙂
Apetyczna ta beza
Wygląda super, muszę zrobić 🙂