Crème brûlée
Crème brûlée to przepyszny deser na bazie śmietanki i żółtek, uwieńczony skarmelizowaną cukrową skorupką. Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej, gdzie dosłownie oznacza przypaloną śmietankę 🙂
Crème brûlée podawany jest mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania cukru. Tradycyjnie dodawana jest do niego wanilia, ale możecie spotkać się również z dodatkiem czekolady lub owoców.
Pierwsze zapiski dotyczące crème brûlée pochodzą z 1691 roku. Chociaż już w XIX wieku znany był niezwykle podobny deser jednakże na bazie mleka – crema catalana, uznawany za pierwowzór crème brûlée [źródło].
Zobacz więcej przepisów bezglutenowych lub przepisów na desery.
Przepis na crème brûlée
Składniki
- śmietanka 30%* (400 ml)
- laska wanilii**
- 5 żółtek
- 5 łyżek drobnego cukru (50 g)
- 5 łyżek cukru do skarmelizowania (może być brązowy) (50 g)
*lub wyższa procentowość (36%, 42%)
**można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego lub cukrem wanilinowym (12 g)
Dodatkowo
- 5 sztuk kokilek/ramekinów o średnicy 9 cm (objętość 100 ml)
- palnik gazowy do wypieków (zobacz czym zastąpić)
Czas przygotowania: 5 minut + 3 godziny schładzania
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 5 sztuk po 100 ml
Przygotowanie
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka które następnie dodajemy do śmietanki.
- Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach odstawiamy ją z ognia.
- W międzyczasie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy chwilę mieszając (2-3 minuty trzepaczką). Ważne aby cukier się dobrze zmieszał, nie należy żółtek ubijać.
- Piekarnik nastawiamy na 100 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg).
- Następnie do żółtek dolewamy śmietankę małym strumieniem, cały czas mieszając.
- Do 5 kokilek/ramekinów (średnica 9 cm) wylewamy po 100 ml masy i pieczemy około 50-60 minut. Środek powinien być galaretkowaty, a wierzch nie powinien się zarumienić.
- Upieczony krem studzimy i przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc).
- Przed podaniem wierzch kremu przecieramy papierowym ręcznikiem jeśli zgromadziły się na nim kropelki wody.
- Następnie wierzch każdego kremu posypujemy łyżką cukru i opalamy palnikiem dopóki cukier się nie skarmelizuje. Jeśli nie masz palnika zobacz czym zastąpić.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodatkowe porady
Czym zastąpić palnik do crème brûlée?
- Palnik można zastąpić opalając cukier w piekarniku przy zastosowaniu opcji grill. Wystarczy ustawić kokilki pokryte cukrem na najwyższej wysokości piekarnika przy mocno rozgrzanej grzałce do grilla, na kilkadziesiąt sekund.
- Inną opcją jest przygotowanie karmelu w garnku i wylanie jego cieńkiej warstwy na wierzch crème brûlée.
Czas pieczenia i odpowiednia konsystencja
- Czas pieczenia zależy od piekarnika i zwykle jest to 50 minut.
- Jak sprawdzić czy crème brûlée jest już gotowy? Przy potrząsaniu nie powinien się rozlewać, konsystencja powinna być galaretkowata, a nawet po obróceniu do góry dnem nie powinien się wylać! 🙂
Ile cukru na wierzch crème brûlée?
- W tym przypadku nie sprawdzi się zasada im więcej tym lepiej 🙂 Zbyt duża ilość cukru sprawi, że skorupka z karmelu nie będzie delikatna i łatwo krusząca się podczas degustacji.
- Dodatkowo wszystko zależy od wielkości kokilek. Im są szersze, tym większa jest powierzchnia do posypania. Dlatego najlepsze kokilki są płytkie i szerokie.
- Najlepiej ilość cukru jest określić eksperymentalnie, lub sprawdzić wielkość swoich kokilek. Na moje o średnicy 9 cm wykorzystałam łyżeczkę cukru. Większa ilość niestety spowodowała powstanie tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!