Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée to przepyszny deser na bazie śmietanki i żółtek, uwieńczony skarmelizowaną cukrową skorupką. Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej, gdzie dosłownie oznacza przypaloną śmietankę 🙂

Crème brûlée podawany jest mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania cukru. Tradycyjnie dodawana jest do niego wanilia, ale możecie spotkać się również z dodatkiem czekolady lub owoców.

Pierwsze zapiski dotyczące crème brûlée pochodzą z 1691 roku. Chociaż już w XIX wieku znany był niezwykle podobny deser jednakże na bazie mleka – crema catalana, uznawany za pierwowzór crème brûlée [źródło].

Zobacz więcej przepisów bezglutenowych lub przepisów na desery.


Przepis na crème brûlée


Składniki

  • śmietanka 30%* (400 ml)
  • laska wanilii**
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek drobnego cukru (50 g)
  • 5 łyżek cukru do skarmelizowania (może być brązowy) (50 g)

*lub wyższa procentowość (36%, 42%)
**można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego lub cukrem wanilinowym (12 g)

Dodatkowo

  • 5 sztuk kokilek/ramekinów o średnicy 9 cm (objętość 100 ml)
  • palnik gazowy do wypieków (zobacz czym zastąpić)

Czas przygotowania: 5 minut + 3 godziny schładzania
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 5 sztuk po 100 ml


Przygotowanie

  1. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka które następnie dodajemy do śmietanki.
  3. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach odstawiamy ją z ognia.
  4. W międzyczasie do żółtek dodajemy cukier i ucieramy chwilę mieszając (2-3 minuty trzepaczką). Ważne aby cukier się dobrze zmieszał, nie należy żółtek ubijać.
  5. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg).
  6. Następnie do żółtek dolewamy śmietankę małym strumieniem, cały czas mieszając.
  7. Do 5 kokilek/ramekinów (średnica 9 cm) wylewamy po 100 ml masy i pieczemy około 50-60 minut. Środek powinien być galaretkowaty, a wierzch nie powinien się zarumienić.
  8. Upieczony krem studzimy i przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc).
  9. Przed podaniem wierzch kremu przecieramy papierowym ręcznikiem jeśli zgromadziły się na nim kropelki wody.
  10. Następnie wierzch każdego kremu posypujemy łyżką cukru i opalamy palnikiem dopóki cukier się nie skarmelizuje. Jeśli nie masz palnika zobacz czym zastąpić.
  11. Podawać od razu po przygotowaniu.
Creme brulee
Creme brulee
Creme brulee

Dodatkowe porady

Czym zastąpić palnik do crème brûlée?

  • Palnik można zastąpić opalając cukier w piekarniku przy zastosowaniu opcji grill. Wystarczy ustawić kokilki pokryte cukrem na najwyższej wysokości piekarnika przy mocno rozgrzanej grzałce do grilla, na kilkadziesiąt sekund.
  • Inną opcją jest przygotowanie karmelu w garnku i wylanie jego cieńkiej warstwy na wierzch crème brûlée.

Czas pieczenia i odpowiednia konsystencja

  • Czas pieczenia zależy od piekarnika i zwykle jest to 50 minut.
  • Jak sprawdzić czy crème brûlée jest już gotowy? Przy potrząsaniu nie powinien się rozlewać, konsystencja powinna być galaretkowata, a nawet po obróceniu do góry dnem nie powinien się wylać! 🙂

Ile cukru na wierzch crème brûlée?

  • W tym przypadku nie sprawdzi się zasada im więcej tym lepiej 🙂 Zbyt duża ilość cukru sprawi, że skorupka z karmelu nie będzie delikatna i łatwo krusząca się podczas degustacji.
  • Dodatkowo wszystko zależy od wielkości kokilek. Im są szersze, tym większa jest powierzchnia do posypania. Dlatego najlepsze kokilki są płytkie i szerokie.
  • Najlepiej ilość cukru jest określić eksperymentalnie, lub sprawdzić wielkość swoich kokilek. Na moje o średnicy 9 cm wykorzystałam łyżeczkę cukru. Większa ilość niestety spowodowała powstanie tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką.

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.