Szarlotka Pani Ogonowskiej
Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy i smakuje nawet tym, którzy za ciastami z owocami nie przepadają. Za przepis ten jeszcze raz dziękuję Julicie i gorąco wszystkim polecam! 🙂
Szarlotka Pani Ogonowskiej
Składniki
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki (420 g)
- ¾ szklanki cukru (165 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- kostka miękkiego masła (200 g)
- 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 szklanki musu jabłkowego (750 g) → przepis na mus jabłkowy
- opakowanie galaretki cytrynowej lub dwie łyżeczki agaru* (6 g)
- ½ szklanki cukru pudru (60 g)
*uprzedzając pytania: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu
Czas przygotowania: 45 minut + 45 minut pieczenia
Wymiary blachy: 25 x 36 cm (około 30 porcji)
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek i ugniatamy wraz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem oraz aromatem lub cukrem waniliowym.
- ⅓ ciasta schładzamy w lodówce przez pół godziny lub 15 minut w zamrażarce.
- Pozostałe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
- W międzyczasie podgrzewamy mus jabłkowy w garnku z dodatkiem agaru lub galaretki. Gotowy mus odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
- Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder.
- Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy, na niego warstwę ubitych białek.
- Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek.
- Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
- Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.
Szarlotka Pani Ogonowskiej może być przygotowana również z innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa.

Szarlotka pochodzenie przepisu
Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1]. W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek. Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało sporo jej wariantów w zależności od kraju. W kuchni polskiej szarlotka (jabłecznik) zwykle to ciasto kruche przełożone warstwą surowych lub podgotowanych jabłek, z kolei rosyjska szarlotka to ciasto na babkę z zanurzonymi kawałkami jabłek.

Składniki na mniejszą blaszkę, 24 x 25 cm
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki (280 g)
- ⅕ szklanki cukru (43 g)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
- ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
- 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 szklanki musu jabłkowego (500 g)
- opakowanie galaretki cytrynowej lub 2 łyżeczki agaru* (6 g)
- ⅔ szklanki cukru pudru (150 g)

Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 5244 kcal | 175 kcal |
Białko | 107 g | 4 g |
Tłuszcze | 204 g | 7 g |
Węglowodany netto | 738 g | 25 g |
Błonnik | 16 g | < 0,5 g |
Kalorie przeliczone dla blachy 25 x 36 cm około 30 porcji. Dla blachy 24 x 25 cm około 20 porcji.
Zobacz również
#wegetariańskie #słodkości #ciasta #ciastazowocami #bezorzechów #kuchniapolska #kuchniafrancuska #czasochłonne(>60min) #imprezyiprzyjęcia #ulubione #jabłka #masło #cukier #jajka #mąka
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!