Szarlotka Pani Ogonowskiej
Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy i smakuje nawet tym, którzy za ciastami z owocami nie przepadają. Za przepis ten jeszcze raz dziękuję Julicie i gorąco wszystkim polecam! 🙂
Szarlotka Pani Ogonowskiej
Składniki
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki (420 g)
- ¾ szklanki cukru (165 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- kostka miękkiego masła (200 g)
- 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 szklanki musu jabłkowego (750 g) → przepis na mus jabłkowy
- opakowanie galaretki cytrynowej lub dwie łyżeczki agaru* (6 g)
- ½ szklanki cukru pudru (60 g)
*uprzedzając pytania: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu
Czas przygotowania: 45 minut + 45 minut pieczenia
Wymiary blachy: 25 x 36 cm (około 30 porcji)
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek i ugniatamy wraz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem oraz aromatem lub cukrem waniliowym.
- ⅓ ciasta schładzamy w lodówce przez pół godziny lub 15 minut w zamrażarce.
- Pozostałe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
- W międzyczasie podgrzewamy mus jabłkowy w garnku z dodatkiem agaru lub galaretki. Gotowy mus odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
- Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder.
- Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy, na niego warstwę ubitych białek.
- Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek.
- Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna).
- Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.
Szarlotka Pani Ogonowskiej może być przygotowana również z innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa.
Szarlotka pochodzenie przepisu
Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1]. W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek. Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało sporo jej wariantów w zależności od kraju. W kuchni polskiej szarlotka (jabłecznik) zwykle to ciasto kruche przełożone warstwą surowych lub podgotowanych jabłek, z kolei rosyjska szarlotka to ciasto na babkę z zanurzonymi kawałkami jabłek.
Składniki na mniejszą blaszkę, 24 x 25 cm
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki (280 g)
- ⅕ szklanki cukru (43 g)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3 g)
- ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
- 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 szklanki musu jabłkowego (500 g)
- opakowanie galaretki cytrynowej lub 2 łyżeczki agaru* (6 g)
- ⅔ szklanki cukru pudru (150 g)
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 5244 kcal | 175 kcal |
Białko | 107 g | 4 g |
Tłuszcze | 204 g | 7 g |
Węglowodany netto | 738 g | 25 g |
Błonnik | 16 g | < 0,5g |
Kalorie przeliczone dla blachy 25 x 36 cm około 30 porcji. Dla blachy 24 x 25 cm około 20 porcji.
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Rewelacyjna!
Dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
Niebo w gębie!!!
Wyszło przepyszne!
Super 🙂
Pozdrawiam
Klaudia