Babeczki cytrynowe z makiem
Babeczki cytrynowe z makiem to świetne połączenie cytrynowego smaku z makiem. Dodatkowo nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki. Polecam wszystkim
Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy
Babeczki cytrynowe z makiem to świetne połączenie cytrynowego smaku z makiem. Dodatkowo nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki. Polecam wszystkim
Prażony słonecznik z curry to przepis podejrzany na zakupach. Skład produktu był tak prosty, że stwierdziłam że warto je przygotować je w domu. Według mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z innymi nasionami i orzechami 😉
Babeczki marmurkowe to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych osób czy zrobić waniliowe czy czekoladowe babeczki. Co ciekawe są one jeszcze smaczniejsze na drugi dzień, gdyż po nocy w pojemniku nabrały wilgotności. Gorąco polecam 🙂
Rolada z kaszy manny jest czekoladowa, szybka i potrzeba do niej mało składników.. przepis idealny! Ponadto kasza manna ma prawie tyle samo błonnika co biały ryż, a kakao redukuje stres i jest źródłem przeciwutleniaczy. I co najważniejsze rolada naprawdę dobrze smakuje 🙂
Bułeczki cynamonowe to idealny przepis dla fanów cynamonu. Wspaniale nadają się na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z dżemem lub nutellą, w dniu pieczenia mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Polecam przechowywać je w pojemniku, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość 😉
Deser z dżdżownicami to świetne zaskoczy dzieci, jak również dorosłych. Rewelacyjnie nada się również na imprezę halloweenową! Jeśli uda wam się znaleźć wege żelki dżdżownice to koniecznie zakupcie przy okazji budyń, mleko i Oreo! Kto nie boi się skosztować? 🙂
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie używam specjalnego ryżu do sushi i oraz octu ryżowego. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam wszystkim sushimaniakom!
Rafaello, czyli słodkie kokosowe trufle, u mnie dodatkowo mocno czekoladowe i śmietankowe. Dodatkowo do wnętrza możemy włożyć migdały, dodadzą chrupkości. Ostrzegam, że takie kulki bardzo szybko znikają 😉
Sos pieprzowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sosów do kanapek, kotletów lub pizzy. Dobrze znany w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza fanom fast foodów. Jego przygotowanie trwa zaledwie 5 minut, i jedynym znanym mi minusem jest kaloryczność 🙂 Zobaczcie również inne przepisy na sosy i dipy!
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy ugotować szpinak, ulepić paszteciki i upiec. Świetnie nadają się na imprezy, lub jako przekąska. Możecie je również zabrać do szkoły lub pracy. Zapomniałam dodać, że …
Batony musli to świetny pomysł na wykorzystanie mleka zagęszczonego słodzonego, które potrafi się zawieruszyć w szafce. Batony musli powstają niemalże błyskawicznie, w smaku są bardzo słodkie. Nie dodajemy do nich cukru, znajduje się on już w mleku. Wszystkim polecam te zdrową przekąskę 😉
Koktajl truskawkowy to świetny pomysł na wykorzystanie pierwszych truskawek. Szczególnie gdy nasze truskawki nie są już jędrne, zmiksowanie w koktajlu ukryje ich wszelkie niedoskonałości. Na dodatek taki koktajl truskawkowy to dobry pomysł na śniadanie lub napój po treningu 🙂
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Ciasto można przygotować w wersji z mąką pszenną lub kaszą manną. Byłam bardzo ciekawa jak wypadnie ciasto drożdżowe na kaszy, polecam spróbować!Kolejnym plusem stromboli jest …
Koktajl z mango to najczęstsza forma w jakiej je spożywam, idealnie nadaje się do koktajlu. Ten przepis jest formą podstawową, można oczywiście zastąpić wodę mlekiem kokosowym tworząc mango lassi. Dodam jeszcze, że jest idealny na upały, ale nie tylko! Polecam jako zamiennik słodkich sklepowych soków …
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja zrobiłam z niedojrzałych i był nieco kwaśny. Oczywiście możecie go dosłodzić, lub wykorzystać dojrzałe kiwi. Polecam jako alternatywa dla słodzonych soków i sklepowych napojów 🙂
Kokosanki błyskawiczne, czyli jak sama nazwa wskazuje, robi się je błyskawicznie zaledwie w pół godziny. Idealny przepis gdy goście dzwonią, że są już w drodze, a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Co więcej, wystarczą tylko 3 składniki, które zwykle posiadamy w domu.