Babeczki marmurkowe
Babeczki marmurkowe to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych osób czy zrobić waniliowe czy czekoladowe babeczki. Co ciekawe są one jeszcze smaczniejsze na drugi dzień, gdyż po nocy w pojemniku nabrały wilgotności. Gorąco polecam 🙂
Składniki
- 2 szklanki mąki (260 g)
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
- 2 jajka
- szklanka mleka krowiego lub roślinnego (230 g)
- 5 łyżek oleju (50 g)
- 1½ łyżki kakao (15 g)
- łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Ilość muffinek: 12 muffinek
Liczba porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier), w drugim mokre (jajka, mleko, olej i opcjonalnie ekstrakt z wanilii). Wszystkie składniki łączymy mieszając dopóki składniki się nie połączą. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
Foremki do muffinek wypełniamy na zmianę łyżeczką jasnego i ciemnego ciasta. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Babeczki marmurkowe przechowywać w pojemniku.
Zobacz również pozostałe przepisy na babeczki!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!