Babeczki cytrynowe z makiem
Babeczki cytrynowe z makiem to świetne połączenie cytrynowego smaku z makiem. Dodatkowo nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki. Polecam wszystkim
Składniki
- 2 szklanki mąki (260 g)
- 4 łyżki maku (20 g)
- łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cytryna (130 g)
- szklanka mleka
- jajko
- 3 łyżki oleju (30 g)
Czas przygotowania: 15 + 15 minut pieczenia
Liczba muffinek: 12 muffinek
Przygotowanie
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, mak, sodę, sól) a następnie w drugim mokre (sparzoną tartą skórkę z cytryny i jej sok, mleko, jajko, olej). Później zawartość obu naczyń delikatnie łączymy i wypełniamy nim papilotki. Babeczki cytrynowe z makiem pieczemy w temperaturze 180 stopni na około 15 minut.
Zobacz również inne przepisy na babeczki!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!