Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Ciasto można przygotować w wersji z mąką pszenną lub kaszą manną. Byłam bardzo ciekawa jak wypadnie ciasto drożdżowe na kaszy, polecam spróbować!
Kolejnym plusem stromboli jest to, że możemy wykorzystać składniki pozostałe w lodówce, ale polecam uważać z ich ilością, będzie wam później ciężko zawinąć ciasto. U mnie klasycznie, sos pomidorowy, ser i dużo ziół. Smakuje jak bardzo nietypowa w kształcie pizza 🙂
Składniki
Ciasto
- 500 g kaszy manny
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy (20 g)
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki mąki do podsypania (30 g)
- opcjonalnie 2 łyżki oleju (20 g)
Nadzienie
- łyżka oleju (10 g)
- cebula (75 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- 200 g sera żółtego (krowi lub wegański)
- przyprawy według uznania
Czas przygotowania: 20 minut + 90 minut wyrastania + 30 minut pieczenia
Liczba porcji: 7-10 porcji
Przygotowanie
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy do nich składniki mokre. Całość dokładnie wyrabiamy i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce dopóki nie podwoi swojej objętości (60-90 minut).
Przygotowujemy sos pomidorowy według tego przepisu i doprawiamy (u mnie są to: sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (suszona i świeża), tymianek).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia, by otrzymało ono wymiary około 32 x 42 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem, zostawiając 2 cm wolnego od brzegu (polecam w miejscu “zakończenia” zostawić nawet 4 cm wolne, gdyż w przypadku większej ilości nadzienia podczas zawijania składniki się przesuwają i jest problem z zamknięciem). Krótsze krawędzie zakładamy do środka by ciasto z nich nie wypłynęło. Ciasto zwijamy jak roladę/struclę od dłuższego boku, pamiętając by po zwinięciu ułożyć je na złączeniu. Całość przekładamy na papierze na blaszkę i odkładamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 30 minut (można również schować na noc do lodówki i wyjąć godzinę przed pieczeniem).
Po upływie czasu, stromboli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcjonalnie smarujemy wierzch olejem) na 25-35 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy (polecam nóż do chleba, z ząbkami) w kromki i podajemy samodzielnie, jako przekąskę, lub pieczywo do sałatki.
Zobacz również inne przepisy na pieczywo wegańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!