Rafaello, przepis na kulki
Rafaello, czyli słodkie kokosowe trufle, u mnie dodatkowo mocno czekoladowe i śmietankowe. Dodatkowo do wnętrza możemy włożyć migdały, dodadzą chrupkości. Ostrzegam, że takie kulki bardzo szybko znikają 😉
Składniki
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- 1/4 szklanki śmietanki 30% (55g)
- 3 łyżki wiórków kokosowych (18g)
opcjonalnie:
- łyżka ekstraktu waniliowego/jasnego rumu
- migdały
Czas przygotowania: 20 min + 4 godz. w lodówce
Liczba kulek: 15-20 kulek
Czekoladę ze śmietaną gotujemy w kąpieli wodnej dopóki się nie rozpuści całkowicie. Masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (polecam przygotować masę wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Po upływie czasu łyżeczką lub łyżką nakładamy porcję masy i szybko formujemy w dłoniach kulkę (pod wpływem ciepła czekolada się bardzo szybko roztapia). Truflę obtaczamy w wiórkach kokosowych (jeżeli nie lubicie dużych kawałków kokosa można je zmielić). Rafaello jest gotowe do podania, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Zobacz również inne przepisy na trufle!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!