Prażone nasiona słonecznika z curry
Prażony słonecznik z curry to przepis podejrzany na zakupach. Skład produktu był tak prosty, że stwierdziłam że warto je przygotować je w domu. Według mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z innymi nasionami i orzechami 😉
Składniki
- 100 g pestek słonecznika, obranych
- łyżeczka oleju (3 g)
- łyżeczka curry (3 g)
opcjonalnie
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju smażymy pestki słonecznika, dopóki się lekko nie zarumienią. Na końcu wrzucamy curry, oraz opcjonalnie sól i pieprz. Prażony słonecznik z curry podajemy po ostygnięciu zarówno jako przekąskę jak i dodatek do sałatek i dań głównych.
Zobacz również inne przekąski wegańskie lub wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Szczerze nigdy nie jadlam nic z curry. Muszę w końcu spróbować
Spróbuj koniecznie, to jedna z bardziej intensywnych i aromatycznych przypraw świetnie nadająca się w kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej 🙂